ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

ВООЗ визнала сексуальну залежність психічним розладом

Це не буде виправданням для злочинної поведінки.

ВООЗ визнала сексуальну залежність психічним розладом
Фото: Умкра

Всесвітня організація охорони здоров'я визнала сексуальну залежність психічним розладом.

Як повідомляє "Німецька хвиля", в оновленому випуску Міжнародної класифікації хвороб ВООЗ компульсивний розлад сексуальної поведінки буде визначено як гіперсексуальність, або нездатність контролювати сильне сексуальне бажання, внаслідок чого люди нехтують своїм здоров'ям, хоча найчастіше сексуальна близькість не приносить їм задоволення.

Занесення сексуальної залежності до каталогу хвороб ВООЗ і єдине визначення цього розладу послужить відправною точкою для встановлення лікарських діагнозів, призначення відповідного лікування і можливості укладення відповідних медичних страховок.

Водночас сексуальну залежність не прирівняли до таких видів психічних захворювань, як ігроманія або наркоманія. "Ми вважаємо, що натепер немає доказів, що поведінку людей, схильних до розладів сексуальної поведінки, можна порівняти з симптомами тих, хто страждає від алкоголізму чи наркоманії", - заявив експерт ВООЗ Джеффрі Ріда.

Включення сексуальної залежності до каталогу захворювань ВООЗ також не можна буде використовувати як вибачення злочинної поведінки, говорить Джеффрі Рід. "Це не буде виправдовувати сексуальних домагань, знущань чи зґвалтувань", - стверджує експерт ВООЗ. Подібні випадки належать до галузі кримінального права й будуть, як і раніше, служити підставою для притягнення до судової відповідальності.

Нагадаємо, 18 червня ВООЗ випустив новий перегляд Міжнародної класифікації хвороб (МКБ-11). Вона буде представлена для ухвалення державами-членами на сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров'я в травні 2019 року і набуде чинності 1 січня 2022 року.

У новій МКБ відбили прогрес у медицині й досягнення наукової думки. А також туди увійшли нові розділи, зокрема з народної (традиційної) медицини: хоча методами народної медицини користуються мільйони людей у всьому світі, вона досі так і не була включена до цієї системи класифікації. Ще одна нова глава, присвячену сексуальному здоров'ю, об'єднує розлади, які раніше були віднесені до інших категорій (наприклад, гендерна невідповідність зазначається в категорії психічних розладів) або описувалися інакше. До розділу адиктивних розладів було додано гральний розлад.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram