Вчені з'ясували меню Снігової людини

Остання вечеря Еці, що помер більш як 5 тис. років тому, складалася з жиру, дикого м'яса і злаків.

Вчені з'ясували меню Снігової людини

Європейські вчені опублікували склад меню останньої вечері в житті Еці - Снігової людини, найстарішої мумії-жителя Європи, який помер більш як п'ять тисяч років тому. Результати дослідження вмісту шлунка Еці були опубліковані в науковому журналі СellPress Selections.

За даними вчених, за кілька годин до смерті Еці з'їв вечерю, яка складалася з жиру дикої кози, оленячого м'яса, полби-однозернянки (дикий різновид пшениці) і отруйної папороті. З огляду на те, що їду тоді не солили, суміш сирого жиру, м'яса, зерен і гіркої трави "навряд чи можна назвати їстівною", йдеться в статті.

Незвично високий вміст жиру (до 50%) вчені пояснюють суворими умовами, в яких жили одноплемінники Еці, стародавні жителі Альп.

Фото: cell.com
Незважаючи на те, що Еці харчувався термічно необробленою їжею, він помер приблизно в 45 років. Його артерії були зашлаковані, суглоби - сильно зношені. Можливо, що Еці страждав на виразку шлунка: дослідники знайшли в його нутрощах ДНК бактерії Helicobacter pylori, які призводить до цього захворювання.

Наявність отруйної папороті в складі останньої вечері Еці можна пояснити двома причинами: він міг вживати отруйну рослину як ліки, або просто з'їв її помилково, прийнявши за іншу рослину. Але помер він не від отруєння, а в результаті сутички, що тривала кілька днів. На тілі мумії і на сагайдаку зі стрілами були знайдені сліди крові чотирьох осіб, включаючи самого Еці. У 2001 році в плечі Снігової людини знайшли застряглий наконечник стріли.

Заморожену в льодовику мумію Еці знайшли в 1991 році в Ецтальських Альпах в Тіролі, на кордоні між Австрією і Італією. Еці знайшли на висоті 3200 метрів через сильне танення льоду. За допомогою радіовуглецевого методу вчені визначили вік мумії: Еці жив близько 5300 років тому.

Повний геном Еці розшифрували в 2011 році. З'ясувалося, що предки Еці по батькові жили на Сардинії і на узбережжі Тірренського моря, а мати народилася в Тірольських Альпах. Вчені провели порівняльний аналіз ДНК близько чотирьох тисяч чоловіків з австрійського Тіролю. З'ясувалося, що 19 з них - нащадки Еці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram