ГоловнаСуспільствоПодії

Названо нову версію розриву міномета на Рівненському полігоні

Матеріали експерименту спрямують в Інститут судових експертиз.

Названо нову версію розриву міномета на Рівненському полігоні
Фото: ukr.media

Після завершення слідчого експерименту з мінометом "Молот" на Рівненському полігоні експерти висунули ще одну можливу версію розриву міномета.

Про це розповів військовий прокурор Рівненського гарнізону Юрій Табака, передає Громадське радіо.

"Перша версія - це безпосередньо людський чинник (подвійне заряджання міномета). Друга версія - це неналежний технічний стан самого міномета "Молот". І третя версія - це неналежний технічний стан міни, яка заряджалася в міномет", - сказав Табака.

За його словами, до експерименту залучалися експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз і фахівці Міноборони. Крім того, на полігоні був заступник міністра оборони, народні депутати, радник Президента Юрій Бірюков, представники заводу "Маяк" (який виробляє міномети "Молот").

Матеріали, отримані під час експерименту, спрямують у Київський науково-дослідний інститут судових експертиз.

Справа перебуває у провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції у Рівненській області, процесуальне керівництво здійснює військова прокуратура.

Нагадаємо, 6 липня через розрив міномета "Молот" на Рівненському полігоні від отриманих травм, несумісних з життям, троє військовослужбовців загинули, ще дев'ять отримали поранення. Загиблі були бійцями 15 окремого гірсько-піхотного батальйону, який входить до складу 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади і базується в Ужгороді.

Президент Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку і начальнику Генштабу ЗСУ Віктору Муженку доповісти підсумки розслідування інциденту наступного тижня, а також розпорядився призупинити використання цих мінометів у зоні АТО.

Також було вирішено провести слідчий експеримент, для якого Міноборони подало два міномети "Молот" з тієї ж заводської партії, що і міномет, який призвів до загибелі військовослужбовців.

Трагедія на Рівненському полігоні - це не перший вибух "Молота", який призвів до жертв. У липні 2016 року в результаті вибуху міномета на полігоні "Широкий Лан" у Миколаївській області загинули дві людини. 30 березня 2017 року в Авдіївці в результаті вибуху міномета "Молот" загинули троє бійців АТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram