ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні зафіксовано третій випадок дифтерії

Смертельно небезпечна хвороба вже біля Києва.

В Україні зафіксовано третій випадок дифтерії
Фото: Сергей Нужненко

В Україні зафіксовано третій випадок дифтерії з початку року.

За даними Міністерства охорони здоров'я, хворий - 15-річний підліток з Київської області. Йому ввели протидифтерійну сироватку. Зараз він перебуває в інфекційному відділенні Київської обласної дитячої лікарні міста Боярка, його стан стабільний.

Раніше хворобу фіксували в Рубіжному Луганської області.

МОЗ закликає терміново вакцинуватися. На 1 червня в Україні є 2,2 млн доз вакцини АКДП, 557 тис. доз вакцини АДП і 5,2 млн доз вакцини АДП-М, тоді як протидифтерійної сироватки на всю країну - тільки 800 доз.

Дифтерія - інфекційна хвороба, викликана бактерією Corynebacterium diphtheriae. Її ознаки і симптоми зазвичай проявляються через 2-5 днів після зараження і варіюються від легких до важких. Найчастіше симптоми наростають поступово, починаючи з болю в горлі та підвищення температури тіла. У важких випадках бактерії виробляють токсин, що викликає формування потовщеного сіруватого або білого нальоту в горлі. Наліт може стати причиною обструкції дихальних шляхів, ускладнюючи дихання і ковтання і викликаючи "гавкаючий" кашель. Можливий набряк шиї, частково викликаний збільшенням лімфовузлів.

Токсин може також проникати в кровотік, викликаючи різні ускладнення, в тому числі запальні ураження і пошкодження серцевого м'яза, запальні ураження нервів, порушення функції нирок і кровотечу на тлі пониженого вмісту тромбоцитів у крові. Поразка м'язів серця може призводити до порушень серцевого ритму, а запальні ураження нервів можуть викликати параліч.

Дифтерія легко передається між людьми при безпосередньому контакті або повітряно-крапельним шляхом, наприклад під час кашлю або чхання. Вона також може передаватися через одяг і інші предмети, на які потрапили бактерії.

Дифтерія має смертельний результат в 5-10% випадків; вищий показник смертності спостерігається серед дітей молодшого віку. Під час попередньої епідемії дифтерії в Україні в 1991-1998 роках захворіли близько 20 тис. осіб, від інфекції і ускладнень померли 696 хворих.

Лікування включає в себе застосування дифтерійного антитоксину для нейтралізації впливу токсину, а також прийом антибіотиків, щоб убити бактерії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram