ГоловнаСуспільствоОсвіта

Міносвіти вважає неправомірною ліквідацію початкової школи в Кам'янці-Подільському (оновлено)

У відомстві сподіваються, що депутати Хмельницької облради передумають.

Міносвіти вважає неправомірною ліквідацію початкової школи в Кам'янці-Подільському (оновлено)
Каменец-Подольская специализированная школа-интернат 'Славутинка'

Міністерство освіти і науки прокоментувало ситуацію, яка склалася в Кам'янець-Подільському. Нагадаємо, 14 Хмельницька облрада закрила початкові класи при Кам'янець-Подільській спеціалізованій школі-інтернаті "Славутинка", де навчаються 210 дітей.

"Українське законодавство дійсно відносить до компетенції місцевих рад ліквідацію навчальних закладів або окремих класів. І скасувати таке рішення можна тільки через суд, ніякі органи управління таких повноважень не мають, - сказав у телефонному коментарі LB.ua керівник експертної групи з питань державно-громадського управління освітою МОН Володимир Божинський. - Тобто дати правову оцінку тому, що сталося, може тільки суд. Але об'єктивно можна сказати, що таке рішення облради порушує ст. 13 Закону про освіту та ст. 21 Закону про загальну середню освіту, які, зокрема, визначають доступність початкової освіти. Позбавити школи дітей вже після того, як вони були до неї зараховані, це означає перешкоджати їхньому доступу до освіти".

За словами Божинського, тепер може виникнути правова колізія: "Фактично, після такого рішення школа повинна відрахувати учнів, але юридичних підстав для відрахування немає. Тому що немає такої підстави для відрахування, як ліквідація класів засновником закладу. А переведення до іншого навчального закладу можливе тільки за згодою батьків. Якщо батьки не дають згоди - юридично здійснити переведення неможливо. І кожен такий випадок батьки зможуть оскаржити в суді. Безумовно, прийняте депутатами облради рішення не виважене і не обґрунтоване".

Божинський висловив надію, що депутати виправлять свою помилку на позачерговій сесії, яку призначено на 14 липня.

Оновлення. Міністерство освіти і науки також відповіло на лист батьків учнів "Славутинки", які просили відомство втрутитися і захистити право їхніх дітей на освіту. У відповіді МОН сказано, що втручатися вони не мають права і не можуть.

Фото: Lb.ua

Як раніше писав LB.ua, 14 червня під час перейменування школи-інтернату в ліцей депутати Хмельницької облради прийняли рішення про зміну назви і типу Кам'янець-Подільської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів на Кам'янець-Подільський ліцей ІІ-ІІІ ступенів. Це сталося вже після того, як школа набрала два нові перші класи - 1 червня на навчання було зараховано 60 першокласників. Усього ж у цій початковій школі навчається 210 дітей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram