ГоловнаСуспільствоЖиття

Москалькова написала матері політв'язня Клиха, що той важить 96 кг і йому "навіть потрібно схуднути"

Тамара Клих не довіряє тюремному керівництву і російським лікарям.

Москалькова написала матері політв'язня Клиха, що той важить 96 кг і йому "навіть потрібно схуднути"
Станислав Клых
Фото: 112.ua

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова написала лист матері українського політв'язня Станіслава Клиха про стан його здоров'я.

Про це розповіла Тамара Клих в інтерв'ю виданню "Новое время".

Вона підкреслила, що не довіряє тюремному керівництву і лікарям.

"Чим його там колють? Він і сам казав: "Мамо, не знаю". Першого разу, коли його забрали, кажуть, що він написав добровільно, і цього разу написав добровільно, щоб його полікували. Але він навіть адвокату сказав, що "я нічого не писав", - розповіла жінка.

Тамара Клих розповіла, що, крім правозахисників, які їй повідомляють останні новини про здоров'я сина, вона постійно листується з російським омбудсменом Москальковою, проте вона їй не вірить.

"Я не вірю цьому. Тому, що 96 кілограмів і він уже набрав зайву вагу, йому вже навіть і схуднути потрібно... Тепер про Сенцова вона каже, що Сенцов набрав два кілограми при голодуванні", - говорить Клих.

Вона також зазначила, що говорила з українським консулом - просила організувати зустріч із сином у лікарні. Але той порадив їхати в Росію тільки тоді, коли Клиха переведуть назад у в'язницю.

Нагадаємо, в травні 2016 року Верховний суд Чечні засудив українців Станіслава Клиха і Миколу Карпюка до 20 і 22,5 років ув'язнення відповідно в колонії суворого режиму за нібито участь у банді, вбивство і замах на вбивство російських військовослужбовців.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк під час І Чеченської війни створили в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню. Крім того, Апеляційна інстанція Свердловського обласного суду ухвалила стягнути з політв'язнів 1 мільйон рублів моральної компенсації за "вбивство" російського солдата в І Чеченській війні. Під час "слідства" до українців для вибивання свідчень застосовували тортури, які, за словами правозахисників, вплинули на психічне здоров'я Клиха.

Напередодні стало відомо, що з в'язниці Верхньоуральська в Челябінській області, де він відбуває термін, Клиха перевели в психіатричну тюремну лікарню в Магнітогорську.

Правозахисний центр "Меморіал" у Росії визнав Клиха і Карпюка політв'язнями. Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що засуджені стали жертвами "пародії на правосуддя".

Міністерство юстиції України неодноразово надсилало в Росію запити про передачу Карпюка і Клиха.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram