Кабмін створив грантовий фонд для вчених

Грантове фінансування буде здійснюватися на конкурсній основі.

Кабмін створив грантовий фонд для вчених

Кабінет Міністрів на своєму засіданні в середу, 4 липня, прийняв рішення створити Національний фонд досліджень, який буде займатися грантовою підтримкою українських учених. Фонд створюється шляхом реорганізації Державного фонду фундаментальних досліджень.

"Національний фонд досліджень на своєму майданчику зможе зробити доступними гранти для різних представників наукової і науково-технологічної сфери. Це буде незалежна неприбуткова бюджетна установа, її основне завдання - грантова підтримка фундаментальних і прикладних наукових досліджень і науково-технічних експериментальних розробок", - повідомила на засіданні міністр освіти і науки Лілія Гриневич.

Розмір грантів визначатиме Національна рада з питань науки і технологій на чолі з прем'єр-міністром. Ідеться як про індивідуальні гранти, так і про колективні та інституційні.

Грантове фінансування буде здійснюватися на конкурсній основі.

Згідно з розрахунками передбачуваних обсягів витрат на фонд, у 2019 році вони становитимуть 660,4 млн гривень, у 2020-му - 693,1 млн гривень.

"Якби такий фонд було створено набагато раніше, то ми сьогодні мали б абсолютно іншу ситуацію в національній науці. Не було б і відтоку вчених, особливо молодих. Тому потрібно наздоганяти", - заявив, своєю чергою, прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Нагадаємо, навесні 2017 року Кабмін вирішив створити Національну раду з питань розвитку науки і технологій, яка є новим державним органом зі стратегічного реформування української науки.

Рада готуватиме пропозиції щодо формування державної політики в сфері науки; розвитку наукової сфери; її пріоритетів; інтеграції української науки в європейський і світовий простір тощо.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram