ГоловнаСуспільствоВійна

Суд фактично відпустив росіянина-бойовика "ЛНР", який відсидів за "законом Савченко"

Термін вироку на місяць перевищує термін перебування під вартою.

Суд фактично відпустив росіянина-бойовика "ЛНР", який відсидів за "законом Савченко"
Фото: Макс Требухов

Соснівський районний суд Черкас призначив мінімальне покарання громадянину Росії, бойовику "ЛНР" Юрію Марчукову. У терміні покарання суд врахував термін попереднього утримання під вартою "за законом Савченко" і таким чином зробив можливим звільнення бойовика менш ніж через місяць після винесення вироку.

Текст судового вироку оприлюднено в єдиному державному реєстрі судових рішень.

Під час процесу Марчуков повністю визнав свою провину в участі в діяльності терористичної організації, і, як зазначає суд, щиросердно розкаявся. Незважаючи на визнання обвинуваченого, суддя Тетяна Троян вирішила, що сторона обвинувачення не довела, що підсудний брав участь у протиправній діяльності "ЛНР" з корисливих мотивів та з метою повалення конституційного ладу в Україні. Суд також зазначив відсутність обтяжуючих обставин і наявність пом'якшуючих - щирого каяття, незадовільний стан здоров'я і позитивних характеристик.

Призначене судом покарання нижче за мінімальну санкцію Кримінального кодексу - 5 років і 8 місяців позбавлення волі. Крім того, всупереч рішенню Верховного Суду, термін ув'язнення було перераховано "відповідно до закону Савченко" (за період арешту з 4 березня 2015-го по 20 червня 2017 року), і таким чином Марчуков відбув уже близько 5 років і 7 місяців покарання.

Марчуков є уродженцем Тайшетського району Іркутської області, він громадянин Росії. З 26 грудня 2014-го по кінець лютого 2015 року, перебуваючи на території Луганської області, він брав участь у діяльності терористичних формувань "ЛНР". Марчуков повідомив, що в Інтернеті знайшов бази вербування і підготовки добровольців для участі в бойових діях на боці бойовиків на Донбасі, після чого 20 грудня 2014 року прибув на зазначену базу, де пройшов спеціальну підготовку зі стрільби. Потім росіянин прибув до Алчевська і увійшов до складу бригади бойовиків "Привид".

Наприкінці лютого 2015 року обвинувачений виїхав на територію РФ, але 1 березня 2015 року незаконно перетнув державний кордон України на території Харківської області. 4 березня 2015 року Марчукова в Черкаській області затримали співробітники СБУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram