ГоловнаСуспільствоОсвіта

КСУ почне розглядати справу щодо закону "Про освіту" 5 липня

48 народних депутатів вважають, що закон обмежує наявні права і свободи.

КСУ почне розглядати справу щодо закону "Про освіту" 5 липня
Фото: пресс-служба президента

Конституційний Суд України почне розглядати подання народних депутатів про конституційність закону "Про освіту". Справу почнуть розглядати в формі усного провадження в четвер, 5 липня, повідомляє прес-служба КСУ.

У конституційному поданні автори клопотання наводять аргументацію щодо неконституційності низки положень оскаржуваного закону, які, на їхню думку:

  • звужують зміст і обсяг наявних прав і свобод осіб (прав осіб, які належать до національних меншин і корінних народів України, навчання рідною мовою в комунальних навчальних закладах для здобуття загальної середньої освіти);
  • порушують принцип юридичної визначеності як складової верховенства права;
  • встановлюють "дискримінаційні переваги" за мовними ознаками та етнічним походженням.

Як стверджують народні депутати, Закон України "Про освіту" загалом суперечить окремим положенням Конституції України та не узгоджується з нормами міжнародного права. Крім того, автори вважають, що Верховною Радою України не було дотримано процедури розгляду та прийняття оскаржуваного закону.

Нагадаємо, закон "Про освіту" набув чинності 28 вересня 2017 року. Закон затвердила Верховна Рада 5 вересня, президент  Петро Порошенко підписав його 25 вересня. Документ передбачає введення 12-річного навчання в школі та запровадження посади освітнього омбудсмена для забезпечення належних умов реалізації права на освіту.

Спірними в законі є статті про обов'язкове навчання українською мовою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram