ГоловнаСуспільствоЖиття

СБУ запобігла провокації на прем'єрі кримськотатарського фільму

Групу людей з плакатами і зеленкою затримали в центрі Києва.

Служба безпеки України зірвала в Києві акцію, спрямовану проти кримських татар. Як повідомляє прес-служба відомства, захід планували "на замовлення російської сторони".

"За задумом представників іноземних підривних центрів, підлеглі їм особи в Україні мали зірвати презентацію першого кримськотатарського фільму-казки "Хідір-деде", що мусила відбутися 1 липня 2018 року в кінотеатрі "Жовтень". Підконтрольні російській стороні громадяни України мали найняти в м. Києві до 100 осіб і розділити їх на три групи нібито українських націоналістів", - повідомляє прес-служба відомства.

Фото: ssu.gov.ua

Перша група мала провести акцію протесту проти лідерів кримськотатарського народу. Друга - розкидати листівки провокаційного характеру серед глядачів у залі. Третя - облити "зеленкою" ініціаторів створення картини.

З метою недопущення скоєння провокації її організаторів затримали під час підготовчої наради в одному із закладів громадського харчування Києва. У них було вилучено заздалегідь підготовлені "зеленку", плакати і листівки провокаційного змісту, інструкції від іноземних кураторів. Кримінальне провадження зареєстровано за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.161 ("Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної приналежності або ставлення до релігії") Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п'яти років.

"Точно відомо, що організатори акції, спрямованої на розпалювання міжнаціональної ворожнечі проти кримськотатарського народу, причетні до скоєння провокації біля посольства Угорщини 20 червня", - додали в СБУ.

Нагадаємо, раніше посольство Сполучених Штатів Америки в Україні приєдналося до вимоги Держдепу США і закликало Російську Федерацію припинити переслідування кримських татар в окупованому Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram