ГоловнаСуспільствоЖиття

Москалькова пояснила труднощі з відвідуванням в'язнів "відмінностями в законодавстві"

Українська сторона наполягає на синхронності відвідувань.

Москалькова пояснила труднощі з відвідуванням в'язнів "відмінностями в законодавстві"
Татьяна Москалькова

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова заявила, що труднощі з організацією взаємного відвідування омбудсменами політв'язнів пов'язані з відмінностями російського й українського законодавства.

Про це вона заявила сьогодні вранці в Києві, передає "112 Україна".

"Відповідно до російського законодавства, уповноважений з прав людини може відвідувати безперешкодно будь-які установи пенітенціарної системи, але привести з собою громадянина іншої держави може тільки з дозволу органів влади. Тобто якщо триває слідство - слідчого, якщо людина засуджена - то пенітенціарної системи. Такі звернення я направила буквально вчора вже повторні. Дуже сподіваюся, що отримаю відповідь", - заявила Москалькова.

Водночас вона зазначила, що в Україні омбудсмен має право самостійно приймати рішення про моніторингові візити і запрошувати з собою кого завгодно, в тому числі іноземних громадян, не погоджуючи це з владою.

"Я дуже сподіваюся, що Людмила Денісова скористається наданим законом України таким правом", - заявила Москалькова.

Сама Денісова заявила, що наполягає на синхронності відвідувань - українська сторона виконала все, що від неї залежало, в тому числі зняла заборону на в'їзд у країну для Москалькової, проте все інше "вимагає синхронності і взаємності в діях".

"Якщо я не можу потрапити до наших політв'язнів, то і пані Москалькова не може потрапити до своїх громадян, які перебувають на території України", - заявила Денісова.

Вона також повідомила, що сьогодні не прибуде до Києва для зустрічі з Москальковою, оскільки перебуває в Росії, чекаючи на рішення з приводу відвідування українського журналіста Романа Сущенка.

Нагадаємо, український і російський уповноважений з прав людини домовлялися відвідати на територіях обох країн 34 ув'язнених кожна. Поїздки омбудсменів по тюрмах - результат домовленості між РФ і Україною, досягнутої за підсумками телефонної розмови Петра Порошенка і Володимира Путіна 9 червня.

Денісову, яка з 15 червня перебуває в РФ, не пустили до жодного українського політв'язня.

Сьогодні, 26 червня, російський омбудсмен Москалькова прибула до Києва. Вона повідомила, що має намір відвідати засудженого за дезертирство військовослужбовця Максима Одинцова, а також зустрітися з членами екіпажу російського судна "Норд", затриманого в Азовському морі в березні.

В офісі українського омбудсмена заявили, що Москалькову не пустять до росіян, поки Денісову не пустять до українських політв'язнів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram