ГоловнаСуспільствоЖиття

Подільський суд продовжує розглядати справу екс-командира "Беркута" Добровольського

Адвокати беркутівця скептично поставилися до слідчого експерименту.

Подільський суд продовжив вивчення доказів у справі проти колишнього командира оперативної роти № 1 столичного спецпідрозділу міліції "Беркут" Михайла Добровольського. На сьогоднішньому засіданні суд подивився відео слідчого експерименту, на якому потерпілі Микита Горський і Денис Рубцов розповіли про те, як їх бив і затримував "Беркут" вночі 23 січня 2014 року, повідомляє із зали суду кореспондент LB.ua.

Фото: lb.ua

Тоді бійці "Беркута" затримали активістів Автомайдану і розбили їхні автомобілі. Побитих людей відвезли у відділення міліції і на підставі неправдивих свідчень притягнули до кримінальної відповідальності за "хуліганські дії". За версією звинувачення, операцію проводила рота "Беркута" під керівництвом Михайла Добровольського.

Як розповідає на відео Денис Рубцов, його затримали близько 1 ночі, коли він вийшов з машини. "Вдарили по потилиці чимось важким, впав. Почали бити по корпусу, потім взяли за капюшон і потягли в автобус. Дві людини тягли, інші били кийками по спині і ногах... Потім закинули в автобус, хтось по мені пройшовся... 2-3 людини били безупинно всю дорогу до райвідділу".

Разом з Рубцовим затримали Микиту Горського, його "беркутівці" витягли з машини. На запитання слідчого, чи бачив потерпілий, як розбивали його машину, він відповів негативно, але сказав, що чув звуки битого скла і відчував, як воно на нього сиплеться.

"Витягли з машини, почали бити по голові, шиї, плечах, ногах. Коли впав, дві людини завдали близько 10 ударів, потім відвели до автобуса, де продовжили завдавати ударів по корпусу палицею", - розповів Горський. Як і Рубцова, Горського продовжили бити в автобусі, цілячись в обличчя.

Фото: lb.ua

Горський повідомив, що вже у дворі райвідділу над затриманими продовжували знущатися: "Зняли куртку, порвали, систематично били ногою по ребрах, не сильно, але в одне місце - 15 разів. Знайшли в кишені перепустку в тренажерний зал, засунули в рот, я виплюнув, потім знову засунули, я знову виплюнув. Коли засунули третій раз, на картку поставили ногу".

Після затримання Денису Рубцову наклали 16 швів на голові, а Дарницький суд за уявні правопорушення обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Микиту Горського цей же суд відправив до СІЗО на два місяці.

Після перегляду відео адвокат Добровольського Олександр Ситницький відзначив погану якість відео слідчого експерименту і заявив, що це неналежний доказ: "Фактично зазначені медійні файли можливо прослухати, сказати, що їх можна переглянути - це перебільшення. Люди, які проводили слідчий експеримент, не подбали про освітлення і неможливо було зрозуміти, хто де... Слідчий експеримент проводився за участю двох потерпілих, тому один потерпілий своїми свідченнями давав картинку іншому потерпілому".

Наступне судове засідання призначено на 9 липня.

Нагадаємо, Добровольського звинувачують у перевищенні влади і службових повноважень, а також інших злочинах у ніч з 22 на 23 січня 2014 на вулицях Щорса та Грушевського у Києві. У справі фігурує ч. 2 ст. 28 (злочин за попередньою змовою групою осіб), ч. 1 і 3 ст. 365 (перевищення влади та службових повноважень), ч. 1 ст. 366 (службове підроблення), ч. 3 ст. 27 (організація злочину), ч. 2 ст. 384 (завідомо неправдиве свідчення) КК України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram