ГоловнаСуспільствоОсвіта

У Кам'янці-Подільському закривають початкову школу, де навчається 210 дітей

Облрада вирішила не оплачувати існування початкової школи при ліцеї.

У Кам'янці-Подільському закривають початкову школу, де навчається 210 дітей
Cпециализированная школа-интернат 'Славутинка'
Фото: ngp-ua.info

Хмельницька облрада закрила початкові класи при Кам'янець-Подільській спеціалізованій школі-інтернаті "Славутинка". Таке рішення було прийнято на сесії облради 14 червня під час перейменування школи-інтернату в ліцей.

Депутати прийняли рішення про зміну назви і типу Кам'янець-Подільської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів на Кам'янець-Подільський ліцей ІІ-ІІІ ступенів. Це сталося вже після того, як школа набрала два нові перші класи - 1 червня на навчання було зараховано 60 першокласників. Усього ж в цій початковій школі навчається 210 дітей.

Фото: ngp-ua.info

"Тепер ми повинні шукати школи, де після набору залишилися вільні місця, - розповідає LB.ua мама одного з учнів школи Наталія Олійник. - Крім того, в нашій школі було поглиблене вивчення двох іноземних мов - англійської чи німецької, знайти аналогічну школу, як належить за законом, неможливо - в місті лише дві школи з поглибленим вивченням іноземних мов, і вони переповнені. Нашим дітям доведеться заново проходити адаптацію, яка в деяких була дуже важкою. Ми, батьки, шоковані тим, що відбувається. У нас дуже хороша школа, таких мало - без лінійок, поборів, букетів, без Восьмого березня".

Ініціатором закриття першого ступеня школи став голова бюджетної комісії облради Іван Гладуняк. Під час засідання він заявив, що фінансування початкової школи є для області нецільовим: "Потрібно діяти згідно із законом про освіту і не придумати новел до законів і реформ, які проводить уряд", - сказав Гладуняк. Очевидно, йдеться про те, що законодавчо початкова школа не може бути ліцеєм. При цьому існування початкової школи при ліцеї законом не забороняється.

Кам'янець-Подільська спеціалізована школа-інтернат 'Славутинка'
Кам'янець-Подільська спеціалізована школа-інтернат 'Славутинка'

LB.ua поки очікує офіційного коментаря від Міністерства освіти і науки.

Голова департаменту освіти і науки Хмельницької області Олег Фасоля називає рішення неправомірним: "Питання про ліквідацію першого ступеня школи раніше не порушувалося, відповідно, директор провела набір у перші класи згідно з чинним законодавством. Я вірю, що на додатковій сесії вдасться внести зміни в рішення, які збережуть перший ступінь для цієї школи, і таким чином ми забезпечимо право дітей на освіту. Наскільки мені відомо, батьки вже зібрали достатньо підписів для того, щоб скликати позачергову сесію облради. Крім того, вони збираються оскаржити рішення облради в суді".

Колишня спецшкола, а нині ліцей, розташована в центрі міста, в красивій старовинній будівлі. Минулого року з подачі директорки цієї школи Олени Козлової заарештували депутата Хмельницької облради Миколу Харкавого - він вимагав від у хабар, і директриса повідомила про це в правоохоронні органи. У місцевих ЗМІ писали, що в справі фігурував й ініціатор нинішнього "скорочення" Іван Гладуняк, але звинувачень йому не висунули.

Батьки учнів колишньої спецшколи написали відкриті листи до губернатора Хмельницької області Михайла Загородного і до президента Петра Порошенка. Також батьки і колектив школи звернулися до міністра освіти і науки Лілії Гриневич із закликом втрутитися в ситуацію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram