ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ винесло на громадське обговорення закон "Про систему громадського здоров'я"

Зауваження та побажання приймаються впродовж місяця з дня публікації.

МОЗ винесло на громадське обговорення закон "Про систему громадського здоров'я"
Фото: Макс Требухов

Міністерство охорони здоров'я України оприлюднило для громадського обговорення проект Закону "Про систему громадського здоров'я". Цей законопроект є наступним етапом системних змін, які МОЗ вводить у сфері охорони здоров'я, повідомляє прес-служба відомства.

Законопроект визначає принципи, напрями, завдання, механізми і терміни розвитку системи громадського здоров'я для формування та реалізації ефективної державної політики щодо збереження та зміцнення здоров'я населення, збільшення тривалості та поліпшення якості життя, запобігання захворюванням, продовження активного, працездатного віку та заохочення до здорового способу життя.

Що зміниться після ухвалення закону "Про систему громадського здоров'я":

  • Буде впроваджено 10 оперативних функцій громадського здоров'я ВООЗ, спрямованих на збереження і зміцнення здоров'я населення, збільшення тривалості та поліпшення якості життя, запобігання захворюванням, продовження активного, працездатного віку та заохочення здорового способу життя.
  • Відбудеться чіткий розподіл функцій і повноважень Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров'я України та інших органів влади в системі громадського здоров'я.
  • Буде створено Національну раду України з питань громадського здоров'я. Рада буде виконувати функції постійного консультативного органу Кабінету Міністрів України з питань громадського здоров'я. Мета її діяльності - реалізація принципу врахування інтересів громадського здоров'я в усіх сферах державної політики.
  • Вводиться модель управління системою громадського здоров'я за принципом субсидіарності, коли повноваження прийняття рішень надаються органам місцевої влади. Це означає, що вищі ланки управління повинні бути додатковими або другорядними при вирішенні завдань, що виникають на нижчих щаблях.
  • Вводиться принцип регіональної екстериторіальності. Це означає, що в кожній області буде функціонувати регіональний центр громадського здоров'я, відповідальний за збереження здоров'я населення, проведення епідеміологічного нагляду, профілактику хвороб.
  • Встановлюються європейські підходи до проведення епідеміологічного нагляду, який буде охоплювати не тільки інфекційні хвороби, а й неінфекційні захворювання.

Ознайомитися з законопроектом, пояснювальною запискою та порівняльною таблицею до нього можна на офіційному сайті Міністерства охорони здоров'я України за посиланням http://moz.gov.ua/article/public-discussions/proekt-zakonu-ukraini-pro-sistemu -gromadskogo-zdorovja

Зауваження та пропозиції приймаються в письмовому або електронному вигляді впродовж місяця з дня опублікування.

Нагадаємо, 2 квітня в Україні з підписання декларацій із лікарями почався перший етап медичної реформи, вже 1 липня державне фінансування піде в лікарні за новими принципами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram