ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Науковці вузів виступили проти травлі Ганни Турчинової

В Україні немає жодної обґрунтованої праці, вартої наукової уваги, на тему одностатевих стосунків і так званих прав ЛГБТ, кажуть учені.

Науковці вузів виступили проти травлі Ганни Турчинової
Фото: скриншот из видео

Група науковців підтримала просімейну позицію Ганни Турчинової, декана факультету природничо-географічної освіти та екології Національного педагогічного університету ім. Драгоманова та висловила занепокоєність з приводу звинувачень Турчинової у гомофобії, зазначивши, що у такий спосіб відбувається порушення прав людини на свободу думки та світогляду. Відповідну відкриту заяву було оприлюднено у п’ятницю, 22 червня.

Близько 40 наукових працівників України різних вишів, ступенів і напрямків дослідницької роботи звернулися до колег та «усіх людей доброї волі» підтримати Турчинову та не допустити “протиправних цькувань за її просімейну позицію». Науковці зазначили правомірність обурення Турчинової, яке вона висловила у своєму блозі на порталі Cenzor.net з приводу необґрунтованої цензури шкільних підручників та ознак дискримінації традиційних сімейних цінностей. Зокрема, йшлося про намагання замінити у шкільних підручниках слово «батьки» на «рідні».

«Виявляється, нині за висловлення елементарних наукових фактів – про природу стосунків між людьми та сімейні союзи, які є природними лише між чоловіком та жінкою – огульно вішатимуть ярлик "гомофоба" чи "ксенофоба", як це й відбувається щодо Ганни Турчинової», - вважають автори заяви.

У відкритому листі також наголошується, що «в Україні не існує жодної обґрунтованої праці, гідної наукової уваги, на тему одностатевих стосунків та так званих прав ЛГБТ – ні в галузі медицини, ні психології, ні юриспруденції тощо».

«Саме на підставі наявної наукової бази Ганна Турчинова публічно стала на захист конституційних прав і свобод батьків, дітей та сім’ї як основи будь-якого суспільства, а також визначеного в Конституції України поняття шлюбу як союзу жінки і чоловіка. Так само це робимо й ми у своїй професійній науково-педагогічній діяльності, а також батьки та й, власне, народ України загалом, розуміючи тупиковість інших шляхів розвитку суспільства, окрім сім’ї, відповідального батьківства і материнства», - стверджується у заяві.

Крім того, автори листа роблять висновок, що прецедент із Ганною Турчиновою «створює небезпеку як для забезпечення прав людини в Україні на свободу думки та вираження поглядів, так і для вітчизняної науки».

«Порушується не лише право людини на свободу думки та світогляду, а й на свободу висвітлення істини у наукових дослідженнях», - йдеться у заяві. Автори листа також посилаються на статті 9 та 10 Європейської конвенції про захист прав людини, в яких зазначається, що кожен має право на свободу думки та вираження поглядів. На їхню думку, у випадку з висловлюваннями Турчинової «йдеться про свободу вираження особистих (наукових чи релігійних) поглядів людини, а не про заклик до обмеження чиїхось прав». У листі також висловлюється вимога скасувати проведення антидискримінаційної експертизи підручників і освітніх програм та залишити обов’язковою лише науково-методичну експертизу.

Нагадаємо, що 7 червня на сайті «Цензор.Нет» було опубліковано блог Ганни Турчинової під назвою «Гомодиктатура Частина 1. Як розбещувати дітей», в якому авторка обурювалася запропонованими правками до підручників «Я досліджую світ. Частина 1» і говорила про загрозу знищення класичної моделі сім’ї. Представники декількох правозахисних і ЛГБТ орієнтованих організацій України у відкритому листі звернулися до керівництва університету імені М.П. Драгоманова та до Державної служби якості освіти України з приводу висловлювань Ганни Турчинової та звинуватили її в гомофобії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram