ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Супрун розповіла про п'ять "секретів" для ефективної роботи мозку (виправлено)

Способи зберегти пам'ять і здібності до навчання доступні кожному.

Супрун розповіла про п'ять "секретів" для ефективної роботи мозку (виправлено)
Фото: nashpilkah.com.ua

В.о. голови Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун опублікувала чергову порцію корисної інформації про здоров'я і довголіття. Цього разу йдеться про те, як підтримувати ефективну роботу мозку в будь-якому віці.

Відповідна публікація вийшла на офіційній сторінці Супрун на Фейсбуці.

"Наш мозок потребує тренування, правильного режиму і збалансованого харчування так само, як і наше тіло. І що старшою стає людина, то важливіше стежити за базовими правилами здорового способу життя. Дослідники визначили певні фактори, які допоможуть мозку працювати краще в будь-якому віці. Поділіться цією інформацією зі своїми бабусями і дідусями, і не забувайте дбати про мозок теж!" - написала Супрун.

Перша порада: рухатися. "Лікарі зазвичай радять активний спосіб життя і нормальні фізичні навантаження людям будь-якого віку. Літнім людям вони особливо важливі, адже можуть сповільнити зниження розумових функцій і розвиток деменції. Дослідження показали: регулярні тренування сприяють поліпшенню когнітивних функцій людей, у яких були порушення пам'яті. Коли люди ходять, бігають або танцюють, у мозку виділяється фактор росту, сприяє виживанню нейронів і встановленню між ними зв'язків. Це підтримує пам'ять і дозволяє вчитися новому", - сказано в публікації. 

Друга порада - правильне харчування. "Здоровою і доволі доступною в Україні, особливо влітку, є середземноморська дієта. Це фрукти, овочі, продукти з цільного зерна, макаронні вироби, бобові, горіхи і насіння, а також рослинні масла, риба (оселедець, скумбрія), птиця і молочні продукти. А ось червоне м'ясо варто обмежити. Такий раціон підтримує серцево-судинну систему, а крім того - знижує ризик деяких видів раку і когнітивних розладів, уповільнює прогрес деменції", - написала в.о. міністра.

Супрун також порадила людям, які вирішили вести здоровий спосіб життя, відмовитися від вживання алкоголю. "Люди, які не вживають алкоголю, мають на 22% менше шансів на хворобу Альцгеймера, ніж ті, хто регулярно споживає надмірну кількість спиртного. Такі результати опублікували в журналі Американської медичної асоціації (JAMA)", - зазначила в.о. голови МОЗ.

Четвертий і п'ятий "секрети" здоров'я - це здоровий сон, який зміцнює нейронні зв'язки і допомагає зберегти пам'ять, а також повноцінне спілкування.

"Міцні соціальні зв'язки можуть бути настільки ж важливими і корисними, як фізична активність і здорове харчування. Постійне спілкування - це активна розумова діяльність, зокрема концентрація уваги і стимуляція пам'яті, а це поліпшує когнітивні функції. Спілкування з різними людьми допомагає зміцнити нейронні мережі, уповільнює їх ослаблення в процесі старіння. Також це посилює так званий когнітивний резерв мозку (наші можливості), і тим самим перешкоджає деменції", - сказано в публікації.

Нагадаємо, в Запорізькій області шахраї заробили 5 млн гривень на "унікальній" системі схуднення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram