ГоловнаСуспільствоЖиття

Денісовій відмовили в спілкуванні із Сенцовим по відеозв'язку

МЗС України знову звернулося до Росії з проханням забезпечити доступ до українських політв'язнів.

Денісовій відмовили в спілкуванні із Сенцовим по відеозв'язку
Фото: facebook/Людмила Денісова

Російська влада відмовили уповноваженому Верховної Ради з прав людини Людмилі Денісовій у проведенні відеоконференції з Олегом Сенцовим.

Про це омбудсмен повідомила у Фейсбуці.

Денісова наголосила, що МЗС України вчергове звернулося до Росії з проханням забезпечити їй доступ до українських політв'язнів - громадян України, котрих утримують у РФ та окупованому Криму.

"Інформація, що надходить про стан Олега Сенцова і Володимира Балуха суперечлива: вони голодують, або ж, навпаки, припинили голодування, вживають поживні суміші й набирають вагу. У відеозв'язку з Олегом відмовили. Фото не пропонують", - заявила вона.

"Російська сторона постійно переконує світову громадськість, що з ними все гаразд. Втім їхні адвокати кажуть протилежне... Я маю на власні очі побачити Олега Сенцова і Володимира Балуха, які продовжують голодування. Маю зустрітися з Олександром Кольченком, Станіславом Клихом, Романом Сущенком... Вимагаю від Росії терміново надати мені допуск до українських політв'язнів!", - додала Денісова.

Нагадаємо, у серпні 2015 року російський суд визнав українського режисера Сенцова винним у "створенні терористичної спілки". Його засудили до 20 років колонії суворого режиму. 14 травня Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, яких утримують у Росії. Попри всі досягнуті домовленості, російська сторона кілька днів не допускає до в'язня українського омбудсмена Денісову, яка перебуває в РФ з 15 червня.

ФСБ Росії затримала Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники російської спецслужби стверджували, що нібито знайшли на горищі його будинку боєприпаси. Окупаційний суд визнав Балуха винним і засудив його до 3 років і 5 місяців позбавлення волі в колонії-поселенні, а також штрафу в розмірі 10 тис. рублів (близько 4600 гривень). Захист Балуха і правозахисники переконані, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України, який він вивісив на своєму будинку.

У березні 2018 року він оголосив голодування, і до третьої декади червня втратив близько 30 кг ваги.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram