ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

З 1 липня лікарі прийматимуть усіх пацієнтів, хто підписав декларацію і хто ще не зробив цього

Також усі медустанови продовжать отримувати бюджетне фінансування.

З 1 липня лікарі прийматимуть усіх пацієнтів, хто підписав декларацію і хто ще не зробив цього
Фото: Flytothesky.ru

Українці зможуть отримувати медичну допомогу в будь-якому медзакладі, незалежно від того, підписали вони декларацію з лікарем чи ще продовжують його шукати.

Про це повідомляють на сайті Міністерства охорони здоров'я.

Також незалежно від того, чи уклала лікарня договір з Нацслужбою здоров'я або тільки готується це зробити, всі медустанови продовжать отримувати бюджетне фінансування.

До кінця року медустанови, які уклали угоди з НСЗУ, отримуватимуть кошти за двома механізмами. За базовим тарифом - 370 гривень на людину в рік із застосуванням вікових коефіцієнтів - за кількістю пацієнтів, які підписали декларації. Додатково установи отримуватимуть по 240 гривень за пацієнтів, які проживають на території обслуговування закладу, але ще не підписали декларацію.

Медзаклади, які тільки готуються підписати договори з НСЗУ, в третьому кварталі будуть отримувати фінансування за принципом медичної субвенції - тобто через прямі виплати.

"Ваш дільничний терапевт може попросити вас вибрати його і підписати декларацію з ним, щоб продовжити вас обслуговувати. Але рішення, кому довірити своє здоров'я, залишається за вами", - наголошено в повідомленні.

Також у МОЗ закликають лікарів, що надають первинну медичну допомогу, і реєстраторів МОЗ змінювати підхід до спілкування з пацієнтами.

"У багатьох закладах ці зміни вже відчутні: лікарі організовують ярмарки здоров'я і виїжджають у Центри надання адміністративних послуг, роз'яснюють особливості вибору лікарів у ЗМІ і на зборах місцевих громад. Водночас Міністерство охорони здоров'я продовжує отримувати повідомлення про тиск на пацієнтів і загрози з боку лікарів. Ще раз підкреслюємо, що це неприпустимо і порушує закон про фінансові гарантії медичного обслуговування та наказ МОЗ про вибір лікаря", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, перший етап медичної реформи - кампанія "Лікар для кожної сім'ї", тобто можливість обирати собі сімейного лікаря без прив'язки до місця прописки - розпочався 2 квітня. Лікарі можуть обслуговувати певну кількість пацієнтів: сімейний лікар - 1800, терапевт - 2000, педіатр - 900.

За 2,5 місяця 9,2 млн українців обрали своїх лікарів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram