ГоловнаСуспільствоОсвіта

Абітурієнти повинні самі порахувати середній бал атестата для подачі у вузи

Приймальні комісії перевіряють тільки правильність розрахунків.

Абітурієнти повинні самі порахувати середній бал атестата для подачі у вузи
Фото: Макс Левин

Випускникам шкіл, які вступають у вузи, потрібно самостійно розраховувати середній бал атестата. Внесення відповідного запису в додаток до атестата не передбачено в затверджених КМУ зразках документів про повну загальну середню освіту.

Відповідне роз'яснення надає Міністерство освіти і науки в листі керівникам департаментів (управлінь) освіти і науки обласних, Київської міської державної адміністрацій, установ вищої та загальної середньої освіти.

Під час подачі заяви у вуз - як в електронному, так і в паперовому вигляді - випускнику школи слід самому порахувати середній бал атестата. Перевіряти правильність обчислення зобов'язані приймальні комісії вищих навчальних закладів.

Середній бал атестата обчислюється за 12-бальною шкалою з округленням до десятих частин. Бал розраховується як середнє арифметичне всіх зазначених в додатку до атестата оцінок (інваріантна частина, варіативна частина, державна підсумкова атестація). У той самий час предмети, за якими зроблено запис "звільнений (а)", в загальну кількість не враховуються.

При цьому атестат з неправильно розрахованим середнім балом є чинним. МОН також нагадало, що в разі подання заяв в електронному вигляді вступник зазначає середній бал в особистому кабінеті. Якщо потім він знайде помилку в розрахунку, то може самостійно її виправити до подання першої заяви.

Нагадаємо, основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання вже пройшла, днями стали відомі результати всіх тестів. З 25 червня абітурієнти можуть подавати заяви у вищі навчальні заклади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram