ГоловнаСуспільствоВійна

Затриманий бойовик "ЛНР" розповів про російських військових на Донбасі

Вони надають вогневу підтримку з важкого озброєння, а також виконують функції "спостерігачів" за бойовиками.

Затриманий бойовик "ЛНР" розповів про російських військових на Донбасі
Фото: ssu.gov.ua

Співробітники Служби безпеки затримали колишнього бойовика "ЛНР", який дав свідчення, що підтверджують присутність російських військовослужбовців на тимчасово окупованих територіях.

Про це повідомляють на сайті СБУ.

Оперативники спецслужби встановили, що харків'янин у квітні 2017 року приєднався до незаконних збройних формувань. Він проходив "службу" в одному з терористичних батальйонів на території окупованого Алчевська на посаді механіка-водія БМП. У складі формувань бойовиків він брав участь у боях поблизу лінії розмежування.

У червні 2018 року чоловік вирішив покинути лави ОЗУ через тиск з боку терористів, і повернувся в Харківську область, де його затримали.

Під час допиту в СБУ він розповів про участь російських військовослужбовців у збройному конфлікті на Донбасі. За його словами, російські війська розміщені в так званому "другому ешелоні" від лінії зіткнення і надають вогневу підтримку бойовикам з важкого озброєння. Крім того, російські офіцери виконують функції "спостерігачів" за діяльністю збройних підрозділів терористів.

Чоловік розповів, що основним його мотивом, а також більшості сепаратистів, для вступу до лав бойовиків була матеріальна вигода. Але, за його словами, терористичні підрозділи укомплектовані тільки на 50%, їх ватажками є особи з кримінальним минулим, а матеріальні ресурси і боєприпаси просто розкрадають.

Відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 110 Кримінального кодексу.

"СБУ продовжує документування злочинів російських військових на Донбасі, в Сирії та інших країнах для передачі матеріалів в українські та міжнародні судові інстанції", - наголошується в повідомленні.

Нагадаємо, раніше військові затримали офіцера ЗСУ, який перейшов на бік "ЛНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram