ГоловнаСуспільствоЖиття

Поліція затримала 15 чиновників на хабарах на загальну суму 786 тис. гривень

Затримання пройшли протягом двох днів у 8 областях і в Києві.

Протягом 18 і 19 червня співробітники територіальних управлінь захисту економіки затримали 15 осіб за хабарництво. Заходи з протидії корупції проводили в Києві, у Львівській, Харківській, Вінницькій, Чернівецькій, Закарпатській, в Одеській, Донецькій і Черкаській областях, повідомляє прес-служба Національної поліції України.

У понеділок, 18 червня, поліція затримала 8 осіб, які вимагали від громадян сумарно 664 тис. гривень. Серед викритих у протиправній діяльності - діючий і колишній прокурори, голова РДА, завідувач акушерсько-гінекологічним відділенням, фахівець Інституту Національної академії аграрних наук України, працівник патрульної поліції і посередник.

У Києві правоохоронці викрили чинного прокурора однієї з місцевих прокуратур Києва і колишнього співробітника ГПУ, які вимагали від громадян 22,5 тис. доларів хабара за неповідомлення про підозру одному з учасників кримінального провадження. Під час отримання частини від обумовленої суми фігурантів затримали.

У Львівській області голова районної адміністрації вимагав й отримав 1500 доларів хабара за працевлаштування на посаду юриста.

У Вінницькій області завідувач акушерсько-гінекологічним відділенням районної лікарні вимагала від породіллі 10 тис. гривень за прийняття пологів. Під час проведення обшуку службового кабінету поліцейські виявили в шафі серед особистих речей чиновниці кошти, отримані як неправомірну вигоду.

Ще одне затримання провели оперативники управління захисту економіки в Києві Нацполіції, слідчі Подільського управління поліції під процесуальним керівництвом Київської місцевої прокуратури №7. Спеціалістка одного з інститутів Національної академії аграрних наук України вимагала за оренду приміщення 10 000 гривень "винагороди". Затримали зловмисницю відразу після отримання грошей.

У Харкові затримано співробітників Політехнічного коледжу за 10 тис. гривень хабара, у Чернівцях правоохоронці викрили свого колегу - лейтенанта поліції, який шляхом погроз примушував знайомого красти автомобільні номери і повертати їх за винагороду.

У вівторок, 19 червня, під час проведення заходів з протидії хабарництву було затримано 7 осіб. Зокрема, заступника начальника відділу Державної екологічної інспекції в Черкаській області, інспектора Управління Держпраці в Закарпатській області, працівника пенсійного фонду м. Маріуполя, директора комунального підприємства Одеської області і посередників.

У Донецькій області співробітниця пенсійного фонду організувала злочинну "схему" одержання неправомірної вигоди від внутрішньо переміщених осіб за безперешкодне отримання довідки "переселенця" і прискорене перерахування нарахованої пенсії. До злочину також були залучені посередники.

На Закарпатті оперативники обласного управління захисту Нацполіції і працівники Хустського місцевої прокуратури затримали інспектора управління Держпраці, який вимагав і отримав 300 доларів США хабара за непритягнення місцевого підприємця до адміністративної відповідальності за неоформлення найманого працівника.

Правоохоронці Одеської області задокументували факт вимагання директором комунального підприємства за вирішення питання оренди приміщення. Оперативники УЗЕ в Одеській області за процесуального керівництва Іллічівської місцевої прокуратури затримали комунальника під час отримання коштів.

За всіма фактами протиправної діяльності порушено кримінальні провадження за частиною 3 статті 368 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади з конфіскацією майна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram