ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд у Криму оголосив вироки у "справі 26 лютого"

Слідство і судовий розгляд тривали понад три роки.

Суд у Криму оголосив вироки у "справі 26 лютого"
Фото: Алина Смутко

Підконтрольний Росії Центральний райсуд Сімферополя засудив ключових фігурантів "справи 26 лютого" Алі Асанова і Мустафу Дегерменджі до 4 років і 6 місяців позбавлення волі з можливістю відбувати термін умовно і випробувальним терміном три роки кожному.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Крім того, Ескендера Емірвалієва засуджено до 3 років і 6 місяців, Арсена Юнусова і Ескендера Кантемирова - до 4 років позбавлення волі з можливістю відбувати термін умовно і випробувальним терміном 3 роки кожному.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року перед будинком кримського парламенту відбувся мітинг прихильників і противників територіальної цілісності України. Серед перших були кримськотатарські і проукраїнські активісти, їм протистояли проросійські, яких організували лідери "Русского единства" на чолі з Сергієм Аксьоновим, який зараз очолює російський "уряд" півострова.

У січні 2015 року кримське управління Слідкому РФ порушило кримінальну справу "про масові заворушення" на мітингу 26 лютого. Серед затриманих виявилися заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз, а також активісти Алі Асанов, Мустафа Дегерменджі, Ескендер Кантемиром, Талят Юнусов, Ескендер Емірвалієв, Арсен Юнусов і Ескендер Небієв.

Пізніше суд розділив "справу 26 лютого" на дві, відокремивши процес головного підозрюваного Чийгоза, який на той момент фактично виконував роль лідера Меджлісу.

З ініціативи адвоката Джеміля Темішева активіст Талят Юнусов і оператор телеканалу ATR Ескендер Небієв пішли на угоду зі слідством і визнали провину з умовою, що їх свідчення не будуть служити доказом у справах інших фігурантів. У грудні 2015 року Юнусова засудили до 3,5 років умовно, а Ескендера Небієва - до двох років умовно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram