ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Держлікслужба відкликала заборону на болгарську вакцину БЦЖ

Препарат півмісяця був на карантині через невмілого медпрацівника.

Держлікслужба відкликала заборону на болгарську вакцину БЦЖ
Фото: puls-gazeta.dp.ua

Державна служба з лікарських засобів і контролю за наркотиками відкликала заборону на серію №297 болгарської вакцини проти туберкульозу "Вакцина БЦЖ, ліофілізована" виробництва BB-NCIPD Ltd.

Про це йдеться на сайті відомства.

Рішення ухвалене 12 червня після розслідування, яке підтвердило відсутність зв'язку між несприятливою подією, на підставі якої було введено заборону, і застосуванням вакцини.

Яка саме несприятлива подія відбулася, в розпорядженні не вказано.

Водночас повідомляють, що вона пов'язана з порушенням техніки введення вакцини, а не самим препаратом.

У зв'язку з цим Держлікслужба вимагає забезпечити кожну партію вакцин та інших лікарських засобів, що закуповуються через міжнародні спеціалізовані організації, інструкцією для медичного застосування українською мовою, а також розробити пам'ятку для медичних працівників про особливості застосування вакцин.

Нагадаємо, що в березні Держлікслужба вже видавала тимчасову заборону на цю серію вакцини після смерті дитини в Сумській області. Однак після висновку регіональної групи оперативного реагування заборону було скасовано.

Болгарська вакцина серії 297 була поставлена в Україну Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) у вересні 2017 року. Термін її придатності закінчується наприкінці лютого 2020 року.

Вакцину БЦЖ проти туберкульозу дітям вводять у перші дні після народження, ревакцинація - в 7 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram