ГоловнаСуспільствоЖиття

Державіаслужба ввела обмеження на польоти дронів вагою до 2 кг

Польоти можуть виконуватися тільки вдень і за дотримання низки умов.

Державіаслужба ввела обмеження на польоти дронів вагою до 2 кг
Фото: ТСН

Державна авіаційна служба встановила обмеження на польоти дистанційно пілотованих повітряних суден вагою до 2 кг, у тому числі поряд з місцями масового скупчення людей (без попереднього отримання дозволу на польоти).

Про це йдеться в Тимчасовому порядку використання повітряного простору України, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Крім тих, хто керує дронами масою понад 2 кг, пілоти легких безпілотників тепер також зобов'язані дотримуватися певних правил. Зокрема, без інформування і отримання дозволів від відповідних відомчих органів, польоти можуть виконуватися тільки вдень і за дотримання низки умов.

Також заборонено літати над промисловими зонами, електростанціями, залізничними станціями, морськими портами, сховищами палива, нафти, газу, інших небезпечних речовин і рідин і т. д.

Центральні вулиці міст, селищ міського типу і сіл, залізні дороги державного і регіонального значення, дороги державного значення і лінії електропередачі можна перетинати, але не літати над ними.

Заборонено польоти безпілотників також над виправними центрами, колоніями і СІЗО, а також об'єктами під охороною, списки яких визначені Міноборони, МВС, Держприкордонслужбою, СБУ, Нацполіцією, Нацгвардією, іншими військовими і правоохоронними органами.

Також заборонено літати над "іншими важливими державними і потенційно небезпечними об'єктами", проте їх список і критерії в тексті документа не вказані.

Над перерахованими об'єктами можна літати, отримавши дозвіл від відповідного відомства, власника, адміністрації і т. д.

Крім того, заборона на польоти поширюється на місця аварій і катастроф, зони спецоперацій, у т. ч. поліцейські, зони проведення АТО, і зони, "визначені для забезпечення безпеки осіб, щодо яких здійснюється державна охорона".

Оприлюднений порядок також визначає максимальну швидкість польоту (160 км/год.), висоту (50 м), відстань від пілота (не більш ніж 500 м) і відстань від сторонніх осіб - не ближче, ніж 30 метрів, для дітей до 12 років - не ближче, ніж 50 метрів, для груп осіб більш ніж 12 осіб - не ближче, ніж 150 метрів.

В інших випадках польоти безпілотників масою до 2 кг включно і всі без винятку польоти безпілотників масою понад 2 кг виконуються в межах заборон/обмежень використання повітряного простору (ВПП) з дотриманням вимог за поданням заявок на ІВП, отримання дозволів та умов ІВП, інформування органів управління повітряних сил ЗСУ, органів Державної прикордонної служби, а також відповідних органів, що відповідають за управління польотами.

Нагадаємо, раніше Державіаслужба запропонувала ввести реєстрацію всіх безпілотників масою понад 250 грамів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram