ГоловнаСуспільствоВійна

Суд засудив до 4 років в'язниці росіянина, який воював за "ДНР"

На засіданні обвинувачений вину визнав у повному обсязі та щиро розкаявся.

Суд засудив до 4 років в'язниці росіянина, який воював за "ДНР"
Архивное фото
Фото: www.novorosinform.org

Суд засудив до 4 років позбавлення волі затриманого в Донецькій області громадянина Росії Миколу Покусаєва, який був бойовиком "ДНР".

Про це йдеться у вироку суду, винесеному 1 червня.

Суд встановив, що Покусаєв, діючи умисно з власної ініціативи, з корисливих мотивів, з метою участі у злочинній діяльності ДНР 28 січня 2018 року прибув із міста Ростов-на-Дону (Росія) на тимчасово окуповані території Донецької області.

У Донецьку росіянин прибув до військової частини №08818 і 5 лютого був офіційно зарахований до складу 2-го мотострілецького батальйону 11-го полку 1-го Армійського корпусу "ДНР" на посаду водія-механіка.

Відзначають, що Покусаєв безпосередньо брав участь у бойових діях у районі селища Піски.

4 березня 2018 року бойовика затримали сили АТО поблизу залізничних колій у районі селища Новий Труд Покровського району. У нього було вилучено боєприпаси і вогнепальну нарізну зброю.

На судовому засіданні обвинувачений вину визнав у повному обсязі та щиро розкаявся в скоєному. Він повідомив, що в пошуках роботи поїхав з Самари в Ростов, дорогою попутник розповів, що можна поїхати в Донецьк і вступити на військову службу за контрактом.

На початку лютого 2018 року, після проходження медкомісії, з ним уклали контракт, видали посвідчення, військову форму без нашивок, а також зброю - автомат АК-74 з чотирма магазинами з патронами.

"Призначили його на посаду механіка водія у в/ч 08818, але направили на передову, де в його обов'язки входило обладнання окопів. Приблизно через 20 днів він вирішив покинути службу і повернутися додому, гроші за свою службу не отримував. Приблизно тиждень йшов полями поблизу лінії розмежування, але його затримали 4 березня 2018 року військовослужбовці і передали СБУ, фізичного насильства до нього не застосовували. Під час затримання вилучили військовий одяг, зброю, патрони, особисті документи. Просив суворо не карати, призначити покарання нижче за санкції", - сказано у вироку.

Суд вирішив, що обставинами, які пом'якшують покарання, є щире каяття, а обтяжливих обставин суд не виявив.

Таким чином, Покусаєва визнано винним за ч. 1 ст. 258-3 (участь у діяльності терористичної організації), ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами) Кримінального кодексу і засуджено до 4 років позбавлення волі без конфіскації майна. З нього також стягнуто процесуальні витрати в сумі 6864 гривні.

Нагадаємо, раніше СБУ затримала жителя Маріуполя - шпигуна "ДНР".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram