ГоловнаСуспільствоВійна

Bellingcat знову викрили Міноборони РФ у брехні

В експерименті "Алмаз-Антей" у 2015 році з моделювання катастрофи показали "списану" ракету.

Bellingcat знову викрили Міноборони РФ у брехні
обломки ракеты, которой сбили малайзийский Боинг под Донецком
Фото: EPA/UPG

Ракета для "Бука", яку в 2015 році використав російський концерн "Алмаз-Антей" для моделювання катастрофи MH17, була виготовлена в 1987 році. При цьому Міноборони РФ відзначало, що ракети, які експлуатують більш ніж 25 років, списують і утилізують.

Про це написав у своєму Twitter засновник Bellingcat Еліот Хіггінс.

Хіггінс нагадав про нещодавню доповідь Міжнародної слідчої групи, яка оголосила, що ракету по літаку було випущено з території, яка перебувала під контролем сепаратистів, а установка "Бук" прибула в "ДНР" з бази 53-ї зенітної ракетної бригади, розташованої під Курськом.

Під час удару по пасажирському авіалайнеру було використано ракету, виготовлену в 1986 році на Долгопрудненському науково-виробничому підприємстві.

Міноборони Росії, коментуючи "неспроможність" доповіді слідчої групи, заявляло, що ракети для установки "Бук" "підлягають списанню та утилізації" після 25 років експлуатації. Відповідно ракети, виготовлені в 1986 році, в 2011-му були вилучені, списані та відправлені на утилізацію, стверджувало відомство. При цьому у відомстві заявляли, що такі можуть залишатися на озброєнні українських військових.

Нагадаємо, "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб. Усі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що лайнер збила ракета з комплексу "Бук", що належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, яка базується в Курську. Комплекс було доставлено на Донбас, причому всі машини, які супроводжували його, також належали російським Збройним силам.

У МЗС Росії висновки слідства назвали "зразком голослівних звинувачень", а президент Володимир Путін заявив, що Росія визнає результати розслідування тільки в тому випадку, якщо сама братиме в ньому участь.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram