ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Американські лікарі вилікували рак грудей в термінальній стадії

У рамках нової терапії в кров пацієнтки закачали 90 млрд імунних клітин.

Американські лікарі вилікували рак грудей в термінальній стадії
Фото: Depositphotos/SUKIYASHI

Американським ученим удалося врятувати жінку від раку грудей у термінальній (кінцевій) стадії. У рамках нової терапії в кров жінки закачали 90 млрд імунних клітин.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

У Джуді Перкінс із Флориди був рак грудей у термінальній стадії, який швидко поширювався - для лікування стандартними методами було надто пізно. Сьогодні в її організмі немає і сліду пухлини.

Команда вчених Національного університету США з дослідження раку каже, що лікування поки що експериментальне, але в майбутньому може змінити загалом лікування раку у світі. Нову технологію називають "живим ліками", оскільки препарат роблять із власних клітин паціента. Спершу пухлину пацієнта досліджують на генетичному рівні, щоб визначити ті мутації, завдяки яким можна зробити рак "видимим" для імунної системи людини. У випадку Джуді в її пухлині ідентифікували 62 генетичні аномалії, чотири з яких учені змогли використати, щоб атакувати пухлину.

Наступний етап - "полювання". Імунна система пацієнта вже атакує рак, але програє. Тому лікарі аналізують лейкоцити в крові пацієнта і виділяють серед них ті, які здатні боротися з раком. Потім у лабораторії створюють величезну кількість схожих білих клітин. В організм 49-річної Джуді було закачано близько 90 млрд таких клітин.

"Процедура на стадії експерименту, ми поки що тільки вчимося робити це правильно, але потенційно в майбутньому її можна буде застосувати до будь-якого раку", - розповів керівник відділу хірургії університету доктор Стівен Розенберг.

Повністю з дослідженням можна ознайомитися в журналі Nature.

Нагадаємо, 2016 року тодішній президент США Барак Обама під час свого щорічного звернення до Конгресу заявив, що США стануть країною, яка вилікує рак.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram