ГоловнаСуспільствоВійна

СММ ОБСЄ зафіксувала в ОРДЛО важке озброєння поза місцями зберігання

Українські військові розцінюють передислокацію як підготовку до обстрілу.

СММ ОБСЄ зафіксувала в ОРДЛО важке озброєння поза місцями зберігання
2С1 «Гвоздика»

Спостерігачі Cпеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі зафіксували важке озброєння поза місцями в "ДНР" і "ЛНР", призначеними для його зберігання.

Про це повідомляють у звіті місії за 3 червня.

"Спостерігачі зафіксували наявність озброєння, яке не змогли верифікувати як відведене, оскільки умови його зберігання не відповідають критеріям, зазначеним у повідомленні від 16 жовтня 2015 року, направленому СММ підписантам Комплексу заходів з ефективного моніторингу та верифікації відведення важкого озброєння. У двох таких місцях у не підконтрольних уряду районах Донецької області спостерігачі бачили 6 буксируваних гаубиць (2А65 "Мста-Б", 152 мм) і 7 самохідних гаубиць (2С1 "Гвоздика", 122 мм), а також зазначили, що там, як і раніше, не вистачає двох самохідних гаубиць (2С1)", - сказано у звіті.

Окрім того, 2 червня спостерігачі бачили чотири реактивні системи залпового вогню (РСЗВ БМ-21 "Град", 122 мм), що стояли поблизу н.п. Новоамвросіївське (56 км на схід від Донецька).

3 червня члени патруля СММ бачили 30 бронетранспортерів (MТ-ЛБ), на десяти з яких були встановлені зенітні установки (ЗУ-23, 23 мм), у н.п. Первомайськ (58 км на захід від Луганська).

Українська сторона Спільного центру контролю і координації зазначає, що недалеко від кордону з РФ, в районі населеного пункту Маринівка, виявлено пересування до лінії зіткнення колони ворожої техніки й озброєння - близько 15 одиниць РСЗО "Град", понад 10 танків різної модифікації і кілька одиниць броньованої техніки іншого призначення.

"Українська сторона СЦКК зазначає: такі дії з боку окупаційної адміністрації Російської Федерації слід розцінювати як черговий етап підготовки засобів вогневого ураження до її застосування по позиціях Збройних Сил України та по мирному населенню Донбасу з порушенням Мінських домовленостей", - сказано в повідомленні СЦКК у фейсбуці.

Нагадаємо, за минулу добу російсько-окупаційні війська на Донбасі 30 разів обстріляли позиції українських військових, у тому числі 10 разів застосовували артилерію і міномети. Під час бойових дій 4 червня і в ніч на 5 червня втрат Об'єднані сили не зазнали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram