ГоловнаСуспільствоЖиття

Суд Сімферополя переніс оголошення вироку у "справі 26 лютого" на 13 червня

Активістів звинувачують в участі в масових заворушеннях.

Суд Сімферополя переніс оголошення вироку у "справі 26 лютого" на 13 червня
Фото: goodvin.info

Підконтрольний Кремлю Центральний районний суд Сімферополя переніс оголошення вироку у "справі 26 лютого" на 13 червня.

Про це повідомляє "Крим.Реалії". Суд над групою кримськотатарських активістів за участь у мітингу на підтримку територіальної цілісності України біля стін будівлі Верховної Ради Криму 26 лютого 2014 року розпочався 2015 року. Активістів звинувачують в участі в масових заворушеннях.

Пізніше суд розділив "справу 26 лютого" на дві: щодо одного з лідерів кримськотатарського національного руху Ахтема Чийгоза й окремо щодо решти фігурантів процесу - Алі Асанова, Мустафи Дегерменджі, Ескендера Кантемірова, Талята Юнусова, Ескендера Емірвалієва, Арсена Юнусова і Ескендера Небієва.

Звинувачення вимагало покарання для Алі Асанова і Мустафи Дегермеджі у вигляді 5 років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном на 3 роки і 6 місяців, іншим фігурантам цієї справи - 3 роки 6 місяців умовного терміну позбавлення волі з таким самим випробувальним терміном.

25 жовтня 2017 року російська влада звільнила засуджених у Криму заступників голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова і передала їх Туреччині, пізніше Умеров і Чийгоз приїхали до Києва.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року біля будівлі Верховної Ради Криму в Сімферополі відбувся багатотисячний мітинг. Його ініціювали голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров і лідер проросійської партії "Русское единство", нині самопроголошений "голова" Криму Сергій Аксьонов. У результаті сутичок між прихильниками України і їхніми опонентами, які виступали за "приєднання" українського півострова до Росії, загинуло двоє людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram