ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Заступник голови МОЗ попросив пробачення за емоційні висловлювання про лікування онкохворих

"Програма лікування за кордоном була і поки що залишається єдиним шансом пацієнтів на продовження життя".

Заступник голови МОЗ попросив пробачення за емоційні висловлювання про лікування онкохворих
Фото: Сергей Нужненко

Заступник виконувача обов'язків міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський просить пробачення за свої висловлювання про неефективне лікування онкохворих за кордоном.

Про це повідомляють на сайті МОЗ. "Лінчевський просить пробачення за емоційні висловлювання, неприпустимо невдало використані під час його доповіді для опису проблеми, що зачіпає занадто дражливі питання для пацієнтів, їхніх близьких і небайдужих громадян", - ідеться у зверненні.

МОЗ також назвало успішними результати роботи програми "Лікування громадян України за кордоном".

"За останні два роки було відправлено на лікування в півтора рази більше пацієнтів, аніж за попередні 6 років загалом. Перебування пацієнтів у черзі скоротилося з року до місяців, іноді тижнів. Формується мережа перевірених і надійних світових клінік-партнерів, з якими відбувається системна співпраця. Шанс на продовження життя отримують більш ніж 75% пацієнтів", - зазначено в повідомленні.

Водночас міністерство наголошує на необхідності запровадження змін у програмі.

"Бюрократичні труднощі, з якими стикаються пацієнти, щоб потрапити в чергу, випадки шахрайства з боку посередників, перерви у фінансуванні - проблемні питання, які потребують вирішення", - йдеться в повідомленні.

"Крім того, програма лікування за кордоном на 87% складається з випадків трансплантації органів і кісткового мозку. Для іноземних лікарень українці є іноземцями і медичними туристами, для яких ціни на операції суттєво вищі, ніж на такі самі операції для європейців. Українці змушені брати участь у цій програмі, оскільки за відсутності прогресу в розвитку власної трансплантології в Україні програма лікування за кордоном була і наразі залишається єдиним шансом пацієнтів на продовження життя", - зазначили в МОЗ.

Міністерство охорони здоров'я вважає, що подальше збільшення бюджетів програми "Лікування громадян України за кордоном" є недоцільним і додаткові ресурси повинні бути спрямовані на розвиток національної програми: перш за все, освіту українських медиків за кордоном і пілотні проекти з трансплантації в Україні.

"При цьому міністерство не припиняє відправляти громадян України на лікування за кордон, поки трансплантологія в Україні не почала працювати. Ми використовуємо всі наявні можливості, щоб врятувати життя людини або поліпшити її якість", - наголосили в МОЗ.

Нагадаємо, раніше Лінчевський заявив, що вважає недоцільним виділення коштів на онкологічних хворих за кордоном, адже "вони всі помруть".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram