ГоловнаСуспільствоЖиття

Представники роздрібної торгівлі закликали колег не продавати тютюн неповнолітнім Актуально

Громадський союз "Національна організація роздрібної торгівлі" (НОРТ) провів 30 травня 2018 року прес-конференцію в УНІАН, де оголосив про початок загальнонаціональної ініціативи "Тютюн - не для дітей!". Її мета - створення в роздрібній торгівлі середовища, в якому продаж тютюнових виробів неповнолітнім стане неприпустимим.

Ініціатива розпочнеться в червні і триватиме впродовж року. Програма передбачатиме регулярні візити до представників роздрібної торгівлі, проведення освітніх заходів і надання інформаційних матеріалів.

В Україні заборонено продаж тютюнових виробів особам, яким не виповнилося 18 років, і в законодавстві зафіксовані санкції за порушення цієї норми: штраф у розмірі 6800 грн і позбавлення ліцензії. Однак практика показує, що не завжди торгові точки дотримуються вимог законодавства.

"Саме тому НОРТ як відповідальна галузева асоціація виступила з ініціативою, покликаною інформувати представників малого та середнього бізнесу, зокрема власників мереж і кіосків, керівників і продавців, про вимоги чинного законодавства і надавати їм професійні рекомендації щодо вдосконалення в цьому напрямі. Ми також будемо пропонувати приєднатися до ініціативи відповідним контролюючим органам з боку влади. Віримо, що їхня участь додасть ефективності нашому проекту", - заявив Юрій Бондарєв, голова НОРТ.

Юрій Бондарєв
Юрій Бондарєв

До ініціативи вже приєдналися представники кількох торгових мереж. "Ми не хочемо, щоб діти курили. Постійно проводимо зі своїми працівниками роз'яснювальну роботу щодо неприпустимості продажу сигарет неповнолітнім. Очікуємо, що колеги підтримають нас у цій ініціативі. Зі свого боку, ми готові ділитися досвідом - як проводити освітню роботу зі співробітниками. У нас є програма "Таємний покупець", через яку контролюємо дії наших співробітників", - розповів Микола Ганул, власник компанії "Ганул".

Також Микола Ганул звернувся до громадян, яких закликав бути соціально відповідальними. На жаль, доволі часто самі дорослі допомагають підліткам купувати сигарети в торговій мережі.

Микола Ганул
Микола Ганул

Представник Торгового дому "ТОРГ СІТІ" Віталій Зубов звернувся до колег з поясненнями статей чинного законодавства про продаж тютюнових виробів і перерахував штрафні санкції, констатувавши: "Продавцю краще додатково перевірити документи, тим паче, що він має законодавче право відмовитися продавати тютюн тим особам, які не підтвердили вік документально".

Також Віталій Зубов звернув увагу контролюючих органів, що найчастіше порушення умов продажу сигарет неповнолітнім відбуваються в середовищі нелегальної торгівлі. "Штраф за нелегальну торгівлю від 340 грн, що суттєво відрізняється від розмірів покарань для легальних торговців тютюном", - уточнив він.

Віталій Зубов
Віталій Зубов

Програма загальнонаціональної ініціативи "Тютюн - не для дітей!" розрахована на кілька етапів. Перша хвиля охопить власників торгових мереж, друга - безпосередньо продавців і менеджерів, які контролюють їхню роботу. Мережі, які приєднаються до ініціативи, отримають наклейки акції для розміщення в торгових точках з телефоном "НОРТ", куди можна зателефонувати й озвучити скаргу, якщо продавець не виконує своїх обов'язків з перевірки віку покупців тютюну.

"НОРТ" закликає приєднатися до програми торговельні мережі та контролюючі органи, щоб спільними зусиллями досягти бажаного результату, а саме - уникнення будь-якої можливості придбання тютюнових виробів неповнолітніми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram