ГоловнаСуспільствоЖиття

Назарбаєву дозволили довічно керувати Радою безпеки Казахстану

Рада безпеки наділяється статусом координуючого конституційного органу.

Назарбаєву дозволили довічно керувати Радою безпеки Казахстану
Фото: EPA/UPG

Верхня палата парламенту Казахстану (сенат) ухвалила закон "Про Раду безпеки Республіки Казахстан", в якому закріплюється право президента Нурсултана Назарбаєва довічно очолювати цей державний орган.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Встановлюється, що першому президенту Республіки Казахстан - Єлбаси (лідеру нації, - ред.) в силу його історичної місії довічно належить право очолювати Раду безпеки в ролі голови", - йдеться у висновку Комітету з конституційного законодавства, судової системи і правоохоронних органів Сенату.

Рада безпеки наділяється статусом координуючого конституційного органу. Раніше він був консультативно-дорадчим.

Згідно з документом, Рада безпеки буде "координувати проведення єдиної державної політики в сфері забезпечення національної безпеки і обороноздатності Казахстану з метою збереження внутрішньополітичної стабільності, захисту конституційного ладу, державної незалежності, територіальної цілісності та національних інтересів республіки на міжнародній арені". Після схвалення Сенатом, закон вважається прийнятим парламентом у цілому і його направляють на підпис голові держави.

Нагадаємо, Назарбаєв беззмінно керує Казахстаном ще з радянських часів, з 1989 року, як авторитарний лідер. На останніх поки що президентських виборах 2015 року він, за офіційними даними, отримав майже 98% голосів. Міжнародні спостерігачі не визнавали вільними і чесними жодні з цих виборів.

У 2017 році Назарбаєв підписав закон про заборону звичайним громадянам балотуватися на посаду президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram