ГоловнаСуспільствоЖиття

"Темпи визволення наших політв'язнів - черепашачі", - політв'язень Емір-Усеїн Куку Документ

Обвинувачений у терористичній діяльності правозахисник звернувся до українців із СІЗО

"Темпи визволення наших політв'язнів - черепашачі", - політв'язень Емір-Усеїн Куку
Эмир-Усеин Куку
Фото: krymr.com

Правозахисник Емір-Усеїн Куку, якого утримують в ув'язненні і судять за сфабрикованим звинуваченням у терористичній діяльності і підготовці до насильницького захоплення влади в Криму і Російській Федерації, охарактеризував темпи звільнення українських політв'язнів як "черепашачі". Про це він написав у своєму зверненні до українців, переданому кореспонденту LB.ua через свого адвоката.

"Гадаю, що всі державні компетентні органи України повинні докласти максимум зусиль, включити усі законні важелі впливу для якнайшвидшого звільнення політв'язнів з в'язниць і таборів Криму та Росії. Той факт, що темпи визволення наших політв'язнів воістину черепашачі – 5 осіб за 4 роки, вказує на неефективну роботу відповідних державних структур. Нескладно підрахувати, скільки часу буде потрібно у такий спосіб для звільнення усіх в'язнів!", - пише Куку.

За його словами, практика підконтрольних судів Росії: фальсифікація справ, порушення процедур, тортури, "вибивання" свідчень, використання "зашифрованих" свідків не дозволяє "плекати ілюзій щодо того, яким буде вирок у нашій справі". Куку також подякував усім, хто допомагає політв'язням та їхнім родинам.

Далі публікуємо повний текст звернення.

Звернення

Я, Куку Емір-Усеїн Кемалович, 26.06.1976 р., громадянин України, перебуваю у в'язниці суворого режиму для особливо небезпечних злочинців (зокрема засуджених до довічного ув'язнення) вже третій рік, з 11.02.2016 р.

Мене утримують в ув'язненні і судять за сфабрикованим звинуваченням у терористичній діяльності і підготовці до насильницького захоплення влади в Криму і Російській Федерації. Звинувачення абсурдне за своєю суттю - як шість осіб, які не володіють ні величезними фінансовими ресурсами, ні підтримкою вищого генералітету Збройних Сил РФ, можуть захопити владу у потужної ядерної держави з мільйонною армією, включаючи Космічні Сили?!

Однак ФСБ РФ ця обставина аніскільки не бентежить, вона продовжує ліпити з нас образ терористів, фальсифікуючи "докази" уявної провини у найпохмуріших традиціях НКВС, демонструючи, що в нинішній Росії мало що змінилося із часів Сталіна...

Суди також підтримують цю спрямованість системи на репресії, не звертаючи уваги на очевидне підтасовування матеріалів кримінальних справ, масово виносять обвинувальні вироки. Людина змушена доводити свою невинуватість, хоча формально за законом не повинна цього робити. Презумпція невинуватості існує тільки на папері. А якщо кримінальною справою займається ФСБ, то шансів на виправдання практично немає! Взагалі, у Криму і не тільки, при слові "ФСБ" люди сахаються, як від чуми - страх...

Роль адвокатів під час слідства та судового процесу зведена до формальної участі, на їхні доводи суд майже не звертає уваги, як і слідчий. Звинувачення за "терористичними" статтями КК стало "коником" спецслужб для дискримінації будь-якої людини в РФ.

Тим паче пошук "терористів" серед кримських татар у "новонабутому" Криму є обов'язковим. Особливо враховуючи той факт, що кримськими татарами перед початком кожного курортного сезону тривалий час залякували росіян з екранів ТБ!

За час ув'язнення я спілкувався з багатьма мусульманами інших національностей, які живуть у РФ, переслідуваними за т.зв. "терористичними" статтями КК РФ. До більшості з них застосовувалися тортури електричним струмом для "вибивання" потрібних слідчим свідчень. Хоча постраждалі потім подавали заяви і фіксували отримані тілесні ушкодження, і відмовляються від свідчень під тортурами - суди просто ігнорують ці факти, засуджуючи їх до жахливих термінів позбавлення волі.

Широко використовується практика так званих "зашифрованих" свідків, які зміненим голосом з таємної кімнати дають суперечливі, плутані свідчення, нахабно брешуть під диктовку співробітників ФСБ, які їх супроводжують навіть у суді.

Тому особисто я, та й всі ми, не маємо ілюзій щодо того, яким буде вирок у нашій справі... Наскільки я знаю, не менший обсяг і щодо інших, звичайних кримінальних справ.

Мені довелося написати апеляційні скарги на вирок більш ніж 20-ти засудженим, і практично в усіх вироках були кричущі порушення російського законодавства.

На сьогодні за політичними мотивами близько 50 громадян України перебувають в ув'язненні у російських в'язницях у Криму і в Ростові, хтось вже давно на "зоні", і 27 з них - кримські татари. Деякі нудяться у неволі понад три роки.

Гадаю, що всі державні компетентні органи України повинні докласти максимум зусиль, включити всі законні важелі впливу для якнайшвидшого звільнення політв'язнів з в'язниць і таборів Криму та Росії.

Той факт, що темпи визволення наших політв'язнів воістину черепашачі - 5 осіб за 4 роки, вказує на неефективну роботу відповідних державних структур. Нескладно підрахувати, скільки часу буде потрібно у такий спосіб для звільнення усіх в'язнів!

Дуже турбує сьогодні політична та економічна ситуація в Україні, хоча можливість отримувати інформацію про це у мене вельми обмежена. Водночас зрозуміло, що наше становище в Криму пов'язане з цими подіями.

Це жорстоке протистояння різних політичних сил, які, схоже, готові не зупинятися ні перед чим у боротьбі за владу в країні, занурюючи її дедалі більше у вир політичного і економічного шторму. Водночас вся тяжкість наслідків цієї війни еліт лягає на багатостраждальний народ України.

Незадовго до арешту мені випала можливість проїхати Україну від краю до краю... і я був вражений тим, що протягом більш ніж двох тисяч кілометрів шляху побачив лише два незасіяні поля і два зруйновані будинки! Воістину, цей прекрасний, працелюбний, розумний народ заслуговує кращого становища, ніж те, у якому зараз перебуває!

Для цього Україна повинна допомогти собі сама. Пора перестати бути полем бою зовнішніх сил, необхідно припинити внутрішнє протистояння і конфлікти, прагнути до економічної самостійності на твердій, правильній ідейній основі. Хочу сподіватися, що це станеться у недалекому майбутньому...

Насправді у своєму звільненні я сподіваюся тільки на допомогу Аллаха всевишнього і тих людей, яких Він відправив підтримати нас, - які опинилися у важкій життєвій ситуації.

Я вдячний їм усім - нашим співвітчизникам і одновірцям у Криму та за його межами, українським, російським та міжнародним громадським та правозахисним організаціям, ЗМІ, Меджлісу кримськотатарського народу, державним органам України і просто громадянам, хорошим людям, які надають будь-яку підтримку нам і нашим родинам!

З повагою, політв'язень і мусульманин Куку Е-У. К.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram