ГоловнаСуспільствоЖиття

Росія переселила в анексований Крим вже близько мільйона людей, - Джемілєв

ФСБ проводить цілий комплекс заходів для виживання кримських татар з півострова.

Росія переселила в анексований Крим вже близько мільйона людей, - Джемілєв
Фото: www.dyvys.in

Російська Федерація масово заселяє Крим російськомовними громадянами з інших регіонів. Про це заявив уповноважений президента України з питань кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв в інтерв'ю агентству "Укрінформ".

"Примусова зміна демографічного складу на окупованій території, відповідно до Женевської конвенції 1949 року, належить до розряду військових злочинів", - висловився він.

Саме тому, за словами Джемілєва, інформація про кількість переселенців "ретельно приховується".

За його даними, отриманими зі свідчень жителів Криму, зараз може йти мова про переселення приблизно від 850 тис. до мільйона осіб.

"Росія зараз повторює приблизно ту ж стратегію, яка застосовувалася у часи першої окупації, за Катерини II. Тоді не було можливості депортувати людей, не було залізниці, вагонів. Вони просто створювали нестерпні умови для життя людей, змушуючи їх мігрувати, і в результаті кримські татари за короткий час стали національною меншиною", - наголосив Джемілєв.

Він також зазначив, що ФСБ проводить цілий комплекс заходів для виживання кримських татар з півострова.

"Не так давно ми перехопили один секретний лист ФСБ на ім'я так званого голови Республіки Крим Аксьонова. Там мова йде про трирічний план ФСБ щодо кримських татар, щоб змусити їх до співпраці з окупаційною владою", - сказав Джемілєв.

За його словами, серед дій, які були зазначені в документі: масові обшуки, фільтрації та арешти.

Раніше співзасновник громадської організації "Крим-SOS" Алім Алієв виокремив декілька категорій переселенців із Росії в окупований Крим: військові, співробітники ФСБ і чиновники, які переїжджають на роботу в місцеві адміністрації.

Нагадаємо, в лютому Джемілєв заявив, що Росія розмістила у Криму шість ядерних боєголовок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram