ГоловнаСуспільствоЖиття

На місці пам'ятника воїнам УПА в Грушовичах виявлено поховання

Розкопки проводять співробітники Інституту національної пам'яті Польщі.

У польському селі Грушовичі під час розкопок на місці зруйнованого пам'ятника воїнам Української Повстанської Армії виявлено поховання.

Про це повідомив у Фейсбуці начальник відділу обліку та збереження місць пам'яті українського Інституту нацпам'яті Павло Подобєд.

"Могила воїнів УПА в Грушовичах була символічною. В селі Грушовичі (Республіка Польща) на місці зруйнованого пам'ятника воїнам УПА виявлено поховання. Глибина поховання до одного метра", - повідомив він.

Розкопки проводять співробітники Інституту національної пам'яті Польщі. Для розкриття труни запрошено римсько-католицького і греко-католицького священиків.

"Продовжуємо спостереження за процесом розкопок", - додав Подобєд.

Нагадаємо, Україна наклала мораторій на проведення пошуково-ексгумаційних робіт щодо польських жертв після знищення пам'ятника УПА на кладовищі в Грушовичах у квітні 2017 року. Залишки зруйнованого пам'ятника в Польщі використовували для ремонту доріг.

У липні 2017 року хрест з пам'ятника відновили, але тепер він присвячений українцям, які в 1943-45 роках рятували поляків від УПА.

15 травня польський інститут національної пам'яті повідомив про проведення розкопок для того, щоб з'ясувати, чи є на місці пам'ятника, присвяченого діяльності УПА, поховання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram