ГоловнаСуспільствоПодії

Затоплення бойовиками "ДНР" радіоактивної шахти "Юнком" кваліфікували як екоцид

Прокуратура вбачає в діях "ДНР" ознаки злочину, передбаченого ст. 441 КК.

Затоплення бойовиками "ДНР" радіоактивної шахти "Юнком" кваліфікували як екоцид
Архив
Фото: dn.gov.ua

Прокуратура Донецької області кваліфікувала затоплення радіоактивної шахти "Юний комунар" на території, підконтрольній "ДНР", згідно зі ст. 441 Кримінального кодексу (екоцид).

Про це повідомив прокурор області Євген Бондаренко у Фейсбуці.

Досудове розслідування здійснюють управління СБУ в Донецькій і Луганській областях під процесуальним керівництвом прокуратури.

"Установлено, що у квітні цього року представники псевдореспубліки «ДНР» ухвалили рішення й анонсували припинення відкачування води з єнакіївської шахти «Юнком», яка розташована на тимчасово окупованій території в селищі Бунге (колишній Юнокомунарськ). Окупаційна адміністрація Російської Федерації розуміє, що такі дії можуть спричинити екологічну катастрофу, яка полягатиме в радіоактивному, хімічному забрудненні ґрунтових і поверхневих вод місцевості і, як наслідок, забрудненні екосистеми Азовського моря", - йдеться в повідомленні.

Таким чином, зазначив Бондаренко, в діях "ДНР" є ознаки вчинення злочину, передбаченого ст. 441 КК. Досудове розслідування триває.

Нагадаємо, шахта "Юнком" була запущена в роботу 1911 року і була дуже загазованою. 16 вересня 1979 року для зниження напруги в гірничих масивах, щоб підвищити безпеку розробки вугільних пластів, був проведений підземний ядерний вибух (об'єкт "Кліваж"). Потужність ядерного заряду склала 0,2-0,3 Кт тротилового еквіваленту. Вибух був здійснений у східному крилі шахти на глибині 903 м. Через 23 роки, 2002-го, шахту закрили як безперспективну, і відтоді вона працювала в режимі водовідливу.

На початку 2018 року "ДНР" повідомила про плани затопити шахту "Юнком", а у квітні заявили, що до кінця місяця з шахти приберуть усі насоси для відкачування води.

Міністр екології Остап Семерак заявив, що остерігається "дуже поганих наслідків" затоплення радіоактивної шахти, і закликав міжнародну спільноту втрутитися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram