ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ змінило правила виписування рецептів на ліки

Нові правила сьогодні набувають чинності.

МОЗ змінило правила виписування рецептів на ліки
Фото: vz.kiev.ua

Відсьогодні в Україні набувають чинності нові вимоги до виписування рецептів на ліки та медичні вироби. Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Нова форма рецепта є передумовою для впровадження електронного рецепта, який буде зручним як для медустанов, так і для пацієнтів. Також нові зміни дають право виписувати рецепти лікарям, які здійснюють медичну практику як ФОП. Головні зміни стосуються нормативного регулювання впровадження електронного рецепта. Однак поки електронний рецепт поступово впроваджуватимуть, нові поля будуть заповнювати на паперових бланках.

Рецепти форми ф-1 повинні містити таку інформацію про лікаря:

  • найменування установи охорони здоров'я або ПІБ ФОП;
  • адресу закладу охорони здоров'я або ФОП;
  • код ЄДРПОУ/Реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • реквізити ліцензії на медичну практику або рішення органу ліцензування.

Червоний штамп "Вартість підлягає відшкодуванню" замінено на нове додаткове поле в рецепті: "Джерело фінансування", в якому вказується назва урядової або муніципальної програми для пільгового відпуску лікарських засобів. Це поле в електронному рецепті дозволить більш чітко контролювати виконання урядових і регіональних програм.

У відомостях про пацієнта лікар повинен вказати прізвище, ініціали та вік пацієнта, а також номер його амбулаторної або стаціонарної картки. Номер картки містить історію лікування пацієнта з усіма даними про нього в системі E-health. Також він допоможе уникнути плутанини, в разі якщо різні пацієнти матимуть однакові імена та дату народження.

Назва лікарського засобу зазначається латинською мовою під назвою діючої речовини (МНН - міжнародною непатентованою назвою).

У МОЗ зазначають, що нові вимоги стосуються тільки рецептів форми ф-1, установи охорони здоров'я можуть використовувати стару форму паперового рецепта ф-1 з червоною печаткою "вартість підлягає відшкодуванню" доти, доки наявні бланки не закінчаться.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я планує розпочати пілотний проект електронного рецепта в рамках програми "Доступні ліки". Для тестування електронного рецепта обрані м. Вінниця та Вінницька область, Дніпро і Дніпропетровська область, Івано-Франківськ та Івано-Франківська область, Черкаси і Черкаська область і місто Бахмут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram