ГоловнаСуспільствоЖиття

Як отримати безоплатну правову допомогу

Система безкоштовної правової допомоги діє у структурі Мінюсту вже кілька років, але досі про цю можливість мало хто знає. Як це функціонує, що дає та як можна скористатися цією допомогою - розповідає LB.ua.

Фото: zhitomir.info

Із ухваленням парламентом у 2011 році Закону «Про безоплатну правову допомогу» (БПД) в нашій країні розпочався поетапний процес запуску однойменної системи під управлінням Міністерства юстиції. Документ тоді було прийнято відповідно до положень Конституції та міжнародно-правових зобов'язань, згідно яких держава Україна повинна гарантувати таке право. «Кожен має право на професійну правничу допомогу. У випадках, передбачених законом, ця допомога надається безоплатно», — закріплено у ст. 59 Конституції.Із моменту прийняття профільного закону його норми змінювалися більше десятка разів, але залишається сталим положення по суті: така правова допомога гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів Державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел. Правові послуги оплачуються державою і, в такому випадку, є безкоштовними для їх отримувача.

В цілому, система надання безоплатної правової допомоги в Україні зараз — це, за інформацією міністерства, мережа із 551 офісу у всіх регіонах, серед яких: 23 – регіональні центри; 96 – місцевих центри; 432 – Бюро правової допомоги; 1 – правовий клуб та 4 – міжрегіональні ресурсно-комунікаційні платформи. Очолює систему, відповідно, Координаційний центр із надання правової допомоги.

Первинна правова допомога для всіх

Працює це на двох взаємопов’язаних рівнях: безоплатна первинна правова допомога (БППД) та безоплатна вторинна правова допомога (БВПД). Закон формулює їх як види державної гарантії.Первинна безоплатна правова допомога – це, переважно, отримання правових консультацій із питання, щодо яких звертається особа. Нормативно до безоплатної первинної правової допомоги відносяться такі види правових послуг:

1) надання правової інформації;

2) надання консультацій і роз'яснень з правових питань;

3) складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);

4) надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Важливо, що право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, які перебувають під юрисдикцією України – громадяни України, іноземці та особи без громадянства, у тому числі біженці чи особи, що потребують додаткового захисту, які на законних підставах перебувають на території України.

Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівному
Фото: tomat.rv.ua
Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Рівному

Маєте запитання правового характеру і досі не знайшли на нього відповіді? Тоді вам сюди! Проте є важливий нюанс: безоплатну правову допомогу не можна отримати із питань комерційної та підприємницької діяльності, а також не надається така допомога юридичним особам.

Також юристи при вашому зверненні не мають права вимагати чи отримувати кошти за свої послуги. Така робота уже оплачується державою.

Хто та коли може претендувати на вторинку

Як говорить закон, безоплатна вторинна правова допомога покликана підтримувати рівні можливості для доступу усіх до правосуддя. Забезпечується це на практиці у захисті та представництві особи у суді виключно адвокатами (це нинішня вимога законодавця), а також складенні документів процесуального характеру.На відмінну від первинної допомоги, такі правові послуги можуть отримати лише визначені категорії осіб. Крім того, тут слід мати відповідні документи, що підтверджують такий статус. Вичерпний перелік прописаний у ст.14 Закону про БПД.

По-перше, ця стосується т.зв. соціально вразливих груп населення: малозабезпечених, пенсіонерів, інвалідів, малолітніх та неповнолітнії, ветеранів війни та учасників АТО, внутрішньо переміщених осіб, біженців, недієздатних та осіб з обмеженою дієздатністю та тих, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та реабілітованих відповідно до законодавства. Знайомі із сусідською бабусею, якій відмовили у призначенні субсидії? Порекомендуйте їй звернутися за безоплатною вторинною правовою допомогою на найближчого центру!

По-друге, закон передбачає обставини, які дають право на безкоштовного адвоката у адміністративному чи кримінальному провадженнях. Наприклад, вашого знайомого заарештували на вулиці за громадського порядку. Тоді у відділення поліції за викликом від місцевого регіонального центру правової допомоги прибуде адвокат. Це вимога законодавця. Якщо згодом порадите йому свого, за бажанням від безкоштовного надалі можна буде написати заяву та відмовитися. Ми часто бачимо подібне в американських фільмах, але норми про право на адвоката за рахунок держави при арешті тощо віднедавна є і в українському законодавстві.

По-третє, на початку січня ц.р. вступив в силу Закон «Про запобігання та протидію домашньому насильству», яким теж було розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги. Тепер на таку допомогу також мають право і ті осіби, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Просто порадьте зателефонувати із консультацією до найближчого центру.

Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги
Фото: minjust.gov.ua
Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги

Хто надає безоплатну вторинну правову допомогу в цьому випадку? Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги за зверненням особи та адвокати, включені до відповідного реєстру. Важливо, адвокати тут не є штатними працівниками центрів. Вони лише співпрацюють із ними на постійній основі за контрактом чи договором. Для цього, відповідно, пройшовши відповідний відбір Координаційного центру. Станом на початок лютого 2018 р., за інформацією оприлюденою Міністерством юстиції, до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу будо включено1001 адвоката.

Треба також мати на увазі, що закон передбачає перелік обставин, коли у наданні безоплатної вторинної правової допомоги можуть відмовити. До прикладу, якщо ви вдруге звертаєтеся із того ж питання, щодо якого вам раніше уже надавалася така правова допомога та ін.

Куди звертатися

Звернутися за правовою допомогою можна за місцем фактичного проживання незалежно від реєстрації. Безоплатну первинну правову допомогу надають місцеві центри та бюро правової допомоги, вторинну – регіональні та місцеві. До прикладу, наразі у м. Києві функціонує один регіональний і чотири місцевих центри; одразу три місцевих центри і 11 бюро правової допомоги працюють на території Луганської області. Адреси, контакти та графік роботи можна знайти як на сайті Міністерства юстиції, так і Координаційного центру із надання безоплатної правової допомоги.У системі теж функціонує т.зв. Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0800213103. Телефонувати можна цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України. Залежно від вашої потреби нададуть правову консультацію, скоординують звернення до регіонального центру тощо.

Оксана КуперОксана Купер, магістр права, журналіст «Юридичної газети»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram