ГоловнаСуспільствоЖиття

У Держприкордонслужбі виключили можливість обміну затриманих ФСБ українських моряків на екіпаж "Норд"

"Це повний абсурд, тому що й ті, й інші є громадянами України".

У Держприкордонслужбі виключили можливість обміну затриманих ФСБ українських моряків на екіпаж "Норд"
Риболовецьке судно НОРД, яке було затримано Держприкордонслужбою України в Азовському морі 25 березня під прапором РФ.
Фото: day.kyiv.ua

Обмін екіпажів українського судна "ЯМК-0041", затриманого російськими прикордонниками, і кримського судна "Норд", затриманого українськими прикордонниками, неможливий, оскільки всі ці рибалки є громадянами України.

Про це в ефірі "Радіо Крим.Реалії" заявив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян.

"Це повний абсурд, тому що й ті, й інші є громадянами України. Тому обмін неможливий по суті. До того ж, членів баркаса ("ЯМК-0041", - ред.) затримали у водах, які є українськими. Тому з української правової позиції, говорити про законність цього затримання немає підстав", - сказав Слободян.

Постійний представник президента України в Криму Борис Бабін теж вважає, що такий обмін не може відбутися.

"У цій ситуації я б не йшов на поводу в росіян. Є величезна різниця. Ми - праві. Росіяни - агресори й окупанти. Якщо ми підемо на такі обміни, ми фактично визнаємо рівність наших позицій, а це неприпустимо", - сказав Бабін.

Нагадаємо, 25 березня українські прикордонники затримали в акваторії Азовського моря риболовецьке судно під прапором РФ. Прокуратура АРК порушила кримінальне провадження за фактом виходу судна із закритого Києвом порту анексованої Керчі.

У відповідь управління ФСБ Росії порушило кримінальну справу проти працівників Держприкордонслужби України, які затримали "Норд".

3 травня ДПСУ повідомила, що росіяни почали жорстку політику затримання й огляду суден. Так, у відповідь на затримання судна "Норд" представники РФ з 30 квітня щодня зупиняють невійськові судна для огляду та ідентифікації команди, які прямують у Маріупольський морпорт.

4 травня ФСБ Росії затримала українське риболовецьке судно "ЯМК-0041" у Чорному морі.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram