ГоловнаСуспільствоЖиття

Інститут нацпам'яті відреагував на "радянське плаття" від Adidas

УІНП просить не допустити реалізації одягу з радянською символікою в Україні.

Український інститут національної пам'яті звернувся з листом до підприємства "Адідас-Україна" з проханням не допустити реалізацію одягу з радянською символікою на території України.

Про це повідомляється на сайті УІНП.

Звернення пов'язане з появою інформації про виготовлення компанією Adidas до Чемпіонату світу з футболу в Росії серії спортивного одягу із зображенням символіки Радянського Союзу.

На офіційному сайті Adidas за 90 доларів можна придбати червону сукню з написом USSR і гербом СРСР.

Фото: m.adidas.com

"У разі виявлення фактів розповсюдження (реалізації) подібних товарів (продукції) компанії Adidas на території України Український інститут національної пам'яті буде змушений звертатися в правоохоронні органи про притягнення до відповідальності винних осіб у встановленому порядку", - наголошується в повідомленні Інституту нацпам'яті.

УІНП нагадує, що українське законодавство забороняє пропаганду символіки комуністичного і націонал-соціалістичного тоталітарних режимів.

"Ідея виготовити одяг, який прикрашений нацистською свастикою, не мала б шансів на втілення в компанії Adidas. Тому що в рідній для неї Німеччині, яка пройшла через процеси денацифікації - це порушення не тільки юридичних, а й моральних норм. Для жителів України та інших країн таким же порушенням є використання радянської символіки під якою вбиті мільйони наших земляків", - наголосив голова Інституту нацпам'яті Володимир В'ятрович.

Відзначається, що своє обурення "радянською" сукнею висловив також уряд Литви, назвавши його "проявом імперської ностальгії".

Нагадаємо, Adidas виготовив офіційний м'яч для фіналу Ліги чемпіонів 2018, який пройде в Києві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram