ГоловнаСуспільствоЖиття

Міносвіти вирішило зашифрувати прізвища абітурієнтів з Криму і ОРДЛО

Таке рішення було прийнято з міркувань безпеки.

Міносвіти вирішило зашифрувати прізвища абітурієнтів з Криму і ОРДЛО
Фото: 112.ua

Прізвища абітурієнтів із тимчасово окупованого Криму та Донбасу в наказах про зарахування в заклади вищої освіти будуть зашифровані.

Про це повідомляють на сайті Міносвіти.

Відзначають, що таке рішення прийнято з метою безпеки.

Цього року освітні центри "Донбас-Україна" і "Крим-Україна", завдяки яким абітурієнти зможуть вступити до вишів без необхідності здавати ЗНО, працюватимуть з 4 червня по 28 вересня.

Для кримчан і жителів ОРДЛО, що вступають на бюджетну форму навчання на бакалавра або магістра медичного, ветеринарного чи фармацевтичного спрямування, прийом документів проводиться до 20 липня, вступні іспити - до 23 липня (для жителів ОРДЛО - до 26 липня), зарахування - до 12:00 26 липня (для жителів ОРДЛО - до 7 серпня).

Абітурієнти з непідконтрольних територій зможуть подати документи за спрощеною процедурою, не пред'являючи атестата. Для цього вони повинні подати заяву, заповнити освітню декларацію і здати на базі центрів іспити з української мови та історії України, а також один профільний вступний іспит.

Для абітурієнтів з Криму в ВНЗ передбачена квота 20% від обсягу держзамовлення.

Крім того, вступники, які мають статус переміщеної особи, під час вступу на бюджет матимуть соціальну стипендію, а також безкоштовні підручники і доступ до інтернету. Вступникам на контракт держава надасть пільговий довгостроковий кредит для здобуття освіти.

Нагадаємо, випускникам з Криму дозволили вступати в виші сусідніх регіонів без ЗНО. Абітурієнти з окупованих територій можуть вступати до ВНЗ Запорізької, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram