ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

НАЗК внесло припис Супрун (оновлено)

Нацагентство вимагає провести службове розслідування щодо директора науково-практичного центру.

НАЗК внесло припис Супрун (оновлено)
Фото: Владислав Мусиенко

Національне агентство з питань запобігання корупції внесло припис в.о. міністра охорони здоров'я Уляні Супрун щодо директора Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин Олександра Ларіна.

Про це повідомляють на сайті НАЗК.

Зазначають, що протягом перевірки НАЗК установило, що Ларін не повідомив МОЗ про наявність у нього потенційного конфлікту інтересів, пов'язаного з перебуванням у його підпорядкуванні протягом тривалого часу його дружини, чим порушив вимоги закону про запобігання корупції.

НАЗК вимагає провести службове розслідування за цим фактом і розглянути питання притягнення до відповідальності.

Оновлення. Супрун прокоментувала припис НАЗК і зазначила, що минулого року з цього питання зверталася в НАЗК і порушень виявлено не було.

"Сьогодні дізналася про розпорядження мені від НАЗК про порушення вимог законодавства щодо етичної поведінки, запобігання і врегулювання конфлікту інтересів від 27 квітня 2018 року. Йдеться про можливий конфлікт інтересів у директора Українського науково-практичного центру ендокринної хірургії, трансплантації ендокринних органів і тканин Олександра Ларіна, в тому числі щодо спільної роботи чоловіка і дружини", - написала вона в Фейсбуці.

"Дивно, адже ще в жовтні 2017 року ми першими надіслали лист до НАЗК з приводу цього конфлікту інтересів. Директор центру тоді ж звільнив дружину. Після цього в грудні отримали від НАЗК відповідь, що порушень не встановлено. Тепер, коли минуло півроку, отримали припис з вимогою провести службове розслідування щодо конфлікту інтересів через їхню спільну роботу", - додала Супрун.

Вона підкреслила, що службове розслідування буде проведено, але незважаючи на те, що притягнення до дисциплінарної відповідальності можливе впродовж 6 місяців з моменту вчинення порушення, ефективність такого розслідування залишається під питанням.

"Прикріплюю листування, яке вели з НАЗК з цього приводу", - додала Супрун.

Вона також зазначила, що подібні повідомлення про конфлікт інтересів надходили і щодо інших установ МОЗ, але відповіді НАЗК "відрізняються в кожному конкретному випадку".

Нагадаємо, Кабмін призначив Супрун в.о. голови МОЗ із 1 серпня 2016 року. Вона прийшла в МОЗ на посаду заступника міністра за кілька днів до цього.

Супрун народилася в місті Детройт у США. Восени 2013 року разом з чоловіком переїхала в Україну. Під час Революції гідності була в Києві на Майдані. Вона працювала в медичній службі, згодом очолила гуманітарні ініціативи Світового конгресу українців і заснувала організацію "Захист Патріотів", яка займається тренуваннями з тактичної медицині і забезпечує українських бійців поліпшеними індивідуальними аптечками стандарту НАТО. У жовтні 2015 року став консультантом комітету ВР з питань охорони здоров'я.

У липні 2015 року одержала українське громадянство.

До неї в.о. міністра охорони здоров'я був Віктор Шафранський. З призначенням Супрун Шафранський звільнився з МОЗ.

При Супрун в Україні була розпочата реформа охорони здоров'я за принципом "Гроші йдуть за пацієнтом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram