ГоловнаСуспільствоПодії

Випадок Мустафи і суддя Левицька

Багатьох обурило рішення Шевченківського суду, котрий обрав надзвичайно м’який запобіжний захід нападникам на народного депутата Мустафу Наєма. Нагадаю, 2 травня суддя Тетяна Левицька відмовила прокуратурі у їх клопотанні щодо обрання запобіжного заходу у формі тримання під вартою громадянину РФ Темербулатову Умолту Руслановичу та громаднину України Саітову Ахмед-Абубакаровичу.Натомість їм Левицька призначила домашній арешт, причому виключно у період з 23 до 6 ранку. Враховуючи, що ситуація з браслетами зараз достатньо проблемна, то де-факто такий запобіжний захід від Левицької означає всього лише особисте зобов’язання.

Підстав для обурення немало.

Підозрюваний Арбуєвич (другий справа) під час засідання суду
Фото: Цензор
Підозрюваний Арбуєвич (другий справа) під час засідання суду

Для порівняння, суддя Олена Мелешак, котра обирала запобіжний ще одному з трійки затриманих нападників, громадянину РФ Саітову Магомеду-Саліху Арбуєвичу, призначила цілодобовий домашній арешт.

Важлива деталь – у слідства немає зараз даних, щоб цей Магомед-Саліха бив чи безпосередньо допомагав бити Наєма. Штовхався – так, але не наносив удари і не допомагав це робити іншим.

Йому обирають цілодобовий домашній арешт.

В той же час – і у слідства є достатньо вагомі докази – Умолт Темербулатов тримав Мустафу за руки, коли його вдарили, а також він продовжив злочинні діяння з іншої сторони Арена-Сіті, коли Мустафа Наєм намагався зупини особу, що нанесла перший удар, до прибуття поліції. І йому – всього лише домашній нічний арешт.

Так вирішила Левицька.

Дві судді – таких два різних підходи.

Чи можна трактувати це як упередженість судді Левицької, чи можна вважати її рішення неправосудним?

Все вказує на ствердну відповідь.

Темербулатов під час засідання суду
Фото: Цензор
Темербулатов під час засідання суду

Преш за все, враховуючи поведінку підозрюваних (намагалися втікти), а також наявність у двох із них громадянства країни-агресора, котра, у випадку втечі з-під домашнього арешту, жодним чином не видасть їх українському правосуддю, варто було обрати тримання під вартою з альтернативою застави.

Зразу зауважу, що за обраною прокурорами статтею обвинувачення – групова хуліганка, 296 ч.2 – більш суворого запобіжного заходу навряд чи варто було б очікувати. Але примусити підозрюваних розкошелитися на серйозні застави було б цілком реально. У випадку їх утечі держава Україна могла б отримати кілька мільйонів у бюджет – з’явилися кошти на лікування сотень людей, що було б принаймні частковою компенсацією за страждання Наєма.

Але чомусь суддя Левицька не пішла цим шляхом.

Що ще є дуже дивним – у іншому випадку, кілька місяців тому, коли йшлося про запобіжний захід двом українським архітекторам, то суддя Левицька призначила багатомільйонні застави, зовсім непідйомні для підозрюваних. Де-факто, це був арешт без можливості для арештованих внести заставу, через надто великий її розмір.

Нагадаю, тоді Олексій Шемотюк та Олександр Горбань облили бензином і підпалили металеві двері нелегальної споруди на території Національного музею історії України. Свої дії вони пояснили бажанням провести мистецьку акцію проти незаконної будови, котра протиправним чином розміщена на землях одного з найважливіших музеїв країни.

Їм тоді Левицька призначила суму застави по 2.2 млн грн.

Якщо порівнювати ці два випадки – чеченців, нападників на Мустафу Наєма і українських архітекторів, то впадає в око разючий контраст у ставленні судді Левицької.

Cуддя Левицька пiд час засiдання по Шемотюку та Горбаню
Фото: Facebook/Igor Lutsenko
Cуддя Левицька пiд час засiдання по Шемотюку та Горбаню

По-перше, фактична суспільна шкода від дій перших незрівняна з діями других. Зламана щелепа і трохи зіпсований колір дверей.

По-друге, Шемотюк і Горбань визнали свою вину і показали готовність співпрацювати зі слідством, в той час як чеченці намагалися втекти (і один із них таки втік).

По-третє, це соціальні зв’язки та особи підозрюваних. Темербулатов та один із Саітових є громадянами РФ. Прихильники Кадирова, а отже, мають, по ідеї, зневажати Україну. Шемотюк – доброволець, воював у Правому секторі та ЗСУ, зараз за нього клопотав представник Генштабу. Горбань – волонтер, відомий фахівець у професійних колах, за обох клопотала Спілка архітекторів України. Патріоти України не на словах, а на ділі.

Тим не менш, така різниця у запобіжних заходах від Левицької.

У обох випадках фігурує Росія. Тільки у першому – це нападники, у другому – нібито жертва (нелегальна споруда знаходиться у користуванні громадянина РФ Юрія Харона, попа Російської православної церкви).


Таку різницю у підходах легко пояснити політичними поглядами судді та її симпатією до руського міра, або ж банальною корупцією. Будемо чекати рішення апеляції, щоб робити подальші кроки.

Ігор ЛуценкоІгор Луценко, військовослужбовець ЗСУ, з 2015 року – засновник Центру підтримки аеророзвідки
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram