ГоловнаСуспільствоВійна

Росія залишає під загрозою водопостачання в Донецьку

Представники РФ відмовилися надавати гарантії безпеки персоналу Донецької фільтрувальної станції.

Росія залишає під загрозою водопостачання в Донецьку
"Президент отель" в центре Минска
Фото: МИД Беларуси / Twitter

Росія відмовилася надати у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі гарантії безпеки персоналу Донецької фільтрувальної станції під час ремонтно-відновлювальних робіт і спостерігачам спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Про це повідомила прес-секретар представника України в групі Дарка Оліфер на своїй сторінці у Фейсбуці.

"Незважаючи на неодноразові наполягання української сторони, делегація РФ відмовилася надати гарантії безпеки в районі Донецької фільтрувальної станції персоналу станції під час проведення ремонтно-відновлювальних робіт та спостерігачам СММ ОБСЄ", - написала вона.

За її словами, українська сторона погодила всі параметри відновлювальних робіт мостового переходу в Станиці Луганській та передала їх представникам Міжнародного комітету Червоного Хреста.

Розведення сил і засобів в районі Станиці Луганської, за словами Оліфер, може відбутися за умови дотримання семиденного періоду тиші.

"Зі свого боку українська сторона повністю виконує взяті на себе зобов'язання", - повідомила вона.

Водночас Оліфер наголосила, що ескалація на Донбасі продовжується і посилюється - як за кількістю обстрілів, так і за типами застосовуваної зброї.

"За 34 дні, відтоді, як було оголошено так зване "пасхальне перемир'я" (30 квітня 2018 - 2 травня 2018) українська сторона зафіксувала 1 бойове зіткнення та 1 512 обстрілів з боку НЗФ ОРДЛО, майже всі обстріли були прицільними. Було 4 обстріли населених пунктів. 25 квітня 2018 року порушень режиму припинення вогню було найбільше за час "пасхального перемир'я" - 76 обстрілів, причому 43 рази було застосовано зброю, заборонену "мінськими домовленостями", зокрема РСЗВ "Град", танки, артилерію, міномети", - повідомила вона.

На засіданні в п'ятницю ТКГ відзначила як позитивний факт відновлення мобільного зв'язку на 70% непідконтрольної частини Донецької області.

Нагадаємо, раніше у п'ятницю за підсумками засідання гуманітарної підгрупи ТКГ представник України, уповноважений Президента з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях, перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила про те, що бойовики вимагають передати їм 80 засуджених в обмін на 15 полонених українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram