ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Ініціатива "Першого грудня" підтримала надання автокефалії українській церкві

Українські інтелектуали наводять аргументи на користь Помісної церкви.

Ініціатива "Першого грудня" підтримала надання автокефалії українській церкві
Фото: Макс Требухов

Ініціативна група "Першого грудня", яка об'єднує низку провідних українських інтелектуалів, підтримала звернення президента України і постанову Верховної Ради з проханням до Вселенського Патріарха Варфоломія надати Томос про автокефалію Православній церкві в Україні.

Про це повідомляють на сайті ініціативи.

"Ініціативна група "Першого грудня", утворена в 2011 році у відповідь на звернення трьох українських Церков і складається з людей різних релігійних переконань і традицій, підтримує звернення Президента України і постанову Верховної Ради України з проханням до Вселенського Патріарха Варфоломія надати Томос про автокефалію Православної Церкви в Україні. Сподіваємося, що цей історичний крок, будучи підтриманим Його Всесвятістю Патріархом Варфоломієм і позитивно сприйнятим на Синоді Константинопольського Патріархату напередодні 1030-річчя Хрещення Русі-України, стане подією особливого, епохального значення", - сказано в заяві.

Члени групи наголошують, що Константинопольська Церква є для Русі-України Матір'ю-Церквою; акт про підпорядкування Київської митрополії Москві (1686) є незаконною дією, Константинопольський Патріархат не визнає Україну канонічною територією Російської Православної Церкви; Україна, позбавлена власної Церкви, вже сто років тому (1917-1918) порушувала устами своїх ієрархів на Соборі питання автокефалії УПЦ. Відповідний закон Директорії УНР про автокефалію було прийнято в 1919 році; Вселенськими Соборами встановлено правило, згідно з яким церковно-адміністративний поділ має збігатися з державними кордонами і, відповідно, подальша незалежність народів, які сповідували православ'я, вела до самостійності Церков цих народів.

"Ці історичні, юридичні та канонічні факти не залишають сумніву, що Православна Церква в Україні, як свого часу православні церкви в Албанії, Болгарії, Греції, Грузії, Польщі, Румунії та Сербії, має невід'ємне право на автокефалію - як і належить Православній Церкві незалежної європейської країни", - йдеться в заяві.

Члени групи при цьому відзначають, що є ще одна - "хвороблива і гостра" - причина прискорити процес звільнення українського православ'я з-під церковного диктату Москви.

"Причина ця - війна Росії проти України, анексія Криму та безперервні дії російсько-терористичних збройних формувань на Донбасі. Під впливом імперсько-шовіністичної ідеології деградує не тільки російська держава і суспільство, деградує і Російська Православна Церква, перетворюючись на служницю ураженої імперськими комплексами держави, на партнера її спецслужб", - зазначають автори заяви.

Група звернулася до громадянського суспільства із закликом підтримати зусилля української держави і діячів УПЦ КП і УАПЦ зі створення Української Помісної Православної Церкви.

Авторами заяви вказані В'ячеслав Брюховецький, Іван Дзюба, Євген Захаров, Йосиф Зісельс, Мирослав Маринович, Володимир Панченко, Всеволод Речицький, Вадим Скуратівський, Юрій Щербак, Ігор Юхновський, Ярослав Яцків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram