ГоловнаСуспільствоЖиття

Заборгованість українців за ЖКП зросла до рекордних 42,7 млрд гривень

Нові правила отримання субсидій можуть спричинити масові черги і відмови.

Заборгованість українців за ЖКП зросла до рекордних 42,7 млрд гривень
Фото: urist.in.ua

Заборгованість українців за житлово-комунальні послуги зросла до рекордних 42,7 млрд гривень, а нові правила отримання субсидій призведуть до масових черг і відмов.

Про це на прес-конференції заявив директор Інституту міста Олександр Сергієнко, передає кореспондент LB.ua.

"У 2017 році 9 млн 114 домогосподарств України звернулися по отримання субсидій, а на практиці було призначено на 500 тис. субсидій більше. По суті, 2/3 населення України подали заявки на отримання субсидій і протягнули руку державі. Хоча в 90-х роках цей показник становив менш ніж 20%. І витрати бюджету на субсидії вже перевищили 70 млрд грн на рік", - сказав він.

У той самий час, за його словами, заборгованість українців за ЖКП стрімко зростає. Якщо ще 2015 року вона становила 8,8 млрд грн, то 2016 року зросла до 29 млрд грн, тобто більш ніж утричі. А у 2017 році - до 32,3 млрд грн.

"За перші три місяці 2018 року заборгованість українців зросла вже до 42,7 млрд грн на березень поточного року. Левова частка цієї заборгованості - понад 30 млрд грн - за газ, гарячу воду і енергоносії", - підкреслив Сергієнко.

Він нагадав, що з 1 травня 2018 року набули чинності нові умови отримання субсидій, які скоротять кількість тих, хто їх буде отримувати в новому опалювальному сезоні. Зокрема, тепер субсидію не призначатимуть, якщо у власності сім'ї є автомобіль, якому менш ніж 5 років, крім мопеда і авто, наданого органом соціального захисту населення. Крім того, доходи від оренди майна, зокрема від здачі в оренду квартири, необхідно буде вказувати в деклараціях про доходи - в новій графі "інші доходи".

"Тим самим людей штовхають до ще більшої бідності... Плюс мінімум 1,5-2 млн людей знову повинні стати в чергу для отримання субсидій і їх підтвердження", - прогнозує він.

Нагадаємо, з 1 травня 2018 року чинне нове правило: субсидія скасовується, якщо площа квартири перевищує 120 кв. метрів, а будинку - 200 кв. м, крім дитячих будинків сімейного типу і прийомних сімей. Власники такої житлоплощі будуть оплачувати послуги в повному обсязі - йдеться в повідомленні.

Особам працездатного віку, які претендують на субсидію, але не реєструються як безробітні, тому що працюють без оформлення в Україні або за кордоном, органи соцзахисту будуть автоматично нараховувати дохід у розмірі 3 прожиткових мінімумів - 5286 гривень. Тим, хто дійсно є безробітним, необхідно буде стати на облік у Центрі зайнятості.

Також з 1 травня соціальна норма на газове опалення буде наближена до реальних обсягів споживання та складе 4,5 куб.м на 1 кв.м площі, електроопалення - 30 кВт на 1 кв. м площі. При призначенні субсидії на площу житла понад норму вона може бути збільшена не більш ніж на 30%.

Внутрішньо переміщені особи зможуть оформити субсидію без договору оренди житла - на підставі заяви та декларації, із зазначенням домогосподарства. Після цього відбудеться обстеження матеріально-побутових умов. А акт про обстеження стане підставою для призначення субсидії.

Процедуру отримання субсидій для жителів об'єднаних територіальних громад спрощено: відтепер ОТГ мають право приймати від громадян документи на оформлення субсидії для передачі їх органам соцзахисту населення, механізм повторює практику звернень до сільських і селищних рад.

Зазначають, що уряд преміюватиме домогосподарства за економію ресурсів за підсумками опалювального сезону.

Під монетизацію підпадають зекономлені домогосподарствами 150 кВт електроенергії, якщо цей ресурс використовується для опалення, або 100 кубів газу. У грошовому еквіваленті це близько 700 грн. Субсидіантам необхідно до 1 вересня подати заяву в місцеве управління соцзахисту населення, на підставі якого буде здійснюватися виплата грошової винагороди за енергоефективність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram