ГоловнаСуспільствоЖиття

У Києві відзначили 100 річницю заснування Військово-морського флоту України

29 квітня 1918 Чорноморський флот перейшов у підпорядкування УНР.

У Києві на Майдані Незалежності відбулося урочисте підняття військово-морського прапора на честь 100-річчя підйому українських прапорів над Чорноморським флотом. Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

29 квітня вважають датою заснування Військово-морського флоту України. З цієї нагоди українців привітав Петро Порошенко і Володимир Гройсман.

«29 квітня 1918 над переважною більшістю кораблів Чорноморського флоту в Севастополі було піднято синьо-жовтий прапор. Проголошення створення Військово-морських сил України остаточно зафіксувало перемогу українського руху на Чорноморському флоті, а дії української армії привели до падіння більшовицького режиму в Криму», - написав Порошенко на своїй сторінці в Facebook.

У свою чергу Гройсман нагадав, що весь Чорноморський флот перейшов 29 квітня 1918 року в підпорядкування Української Народної Республіки, йдеться на сайті "Урядовий портал".

«Незважаючи на те, що українська національна революція і державність були придушені навалою більшовицьких військ, історичне значення факту заснування Українською державою військово-морського флоту є унікальним і далекоглядним. Це означає, що Україна як суверенна і незалежна держава завжди буде морською державою з власними Військово-морськими силами і флотськими традиціями, які в нашій історії сягають ще часів княжої і козацько-гетьманської доби», - зазначив Гройсман.

Урочисту церемонію планують також провести в Одесі. На борту флагмана Військово-морських сил України - військового корабля Гетьман Сагайдачний - проведуть спеціальне погашення поштової марки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram