ГоловнаСуспільствоЖиття

Турчинов написав есе про витоки "величі і вселенського месіанства російського народу"

"Ця страшна суміш ординської жорстокості, тайгового хамства та багатовікової рабської озлобленості".

Турчинов написав есе про витоки "величі і вселенського месіанства російського народу"
Александр Турчинов
Фото: rnbo.gov.ua

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов написав есе про те, як класики літератури допомагають зрозуміти російську душу і сутність самої російської держави.

Опубліковано есе на сайті Турчинова.

"Представники російського політичного та інтелектуального бомонду дуже нервово і неоднозначно змогли пережити "непатріотичний" випад російського класика Михайла Юрійовича Лермонтова. "Прощавай, немита Росіє...», - особливо часто цитований в Україні рядок дуже боляче вдарив по самолюбству російського народу, який виріс на кращих традиціях світової літератури. Спроби пояснити, що все-таки мав на увазі Лермонтов, навіть із залученням далекого родича, який "особливо тонко відчуває його бунтарську натуру", не дозволили імперським пропагандистам переконливо "відмити" батьківщину на тлі побудови цілісної картини величі і вселенського месіанства російського народу", - написав секретар РНБО.

Водночас він зазначив, що загальновизнаного класика важко звинуватити у зраді і русофобії.

"Михайла Юрійовича складно, навіть з великою натяжкою, назвати націоналістом, фашистом або хоча б бандерівцем... Буду не оригінальним, але ніщо так не розкриває суті російської душі, як російська класична література", - зазначив Турчинов.

Він також навів уривок з "Хаджі Мурата" Льва Толстого, який на думку Турчинова, і сьогодні звучить, як вирок.

"Ця страшна суміш ординської жорстокості, тайгового хамства та багатовікової рабської озлобленості і створила феномен російського народу. Він небезпечний і руйнівний, схильний до агресії (безглуздої і нещадної). Тоталітарна форма державності для нього є необхідною системою стримування та приборкання. Війна стала для росіян формою самореалізації, коли не стримують, коли можна виявити своє нутро", - зазначив Турчинов.

Він також додав, що окупація Кавказу, Західної України, Східної Європи, Криму, Донбасу "схожі як за формою, так і за змістом".

"Щоб перемогти ворога - треба знати його сутність. І в цьому російські класики надають нам неоціненну послугу", - зазначив секретар РНБО.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко на честь введення безвізового режиму з Європою зачитав вірш "Прощавай, немита Росіє". Після цього президент РФ Володимир Путін, розмірковуючи про біографії Лермонтова, Порошенко порадив "не задирати ніс", а також "не розслаблятися особливо, а то як би чого не трапилося".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram