ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

УПЦ МП і УПЦ КП розійшлися в оцінках комюніке Константинополя про автокефалію

Київський патріархат упевнений, що створення помісної церкви заблокувати не вдасться.

УПЦ МП і УПЦ КП розійшлися в оцінках комюніке Константинополя про автокефалію
Глава Константинопольской церкви патриарх Варфоломей
Фото: EPA/UPG

Українська православна церква Московського патріархату і УПЦ Київського патріархату оприлюднили коментарі з приводу рішення Священного синоду Константинопольського патріархату про прийняття до розгляду питання про надання автокефалії Православній церкві в Україні.

"Оскільки Константинопольський патріархат не тільки в цьому тексті, а й у багатьох інших своїх офіційних текстах підкреслює, що позиціонує себе як Церква, яка «відповідальна за всеправославну єдність», то це означає, що Вселенський патріархат не зробить кроків, які зашкодили б такій єдності", - вважають в УПЦ МП.

"Константинопольський патріархат дає чітко зрозуміти, що розгляд цього питання відбуватиметься в тісному спілкуванні з усіма іншими помісними православними церквами у світі й узгоджуватиметься зі згаданими церквами. [...] Тож є підстави вважати, що в найближчому майбутньому можуть початися візити представників Константинопольського патріархату в помісні православні церкви. Нагадаємо, що жодна із цих церков не визнає «УПЦ КП» і «УАПЦ» канонічними церквами і не послужить з ними. А тому, якщо йтиметься про українську автокефалію, то це питання не може бути розглянуте без участі Української православної церкви як єдиної канонічної Церкви України", - додали там.

"Згадка в тексті комюніке про мільйони православних українців, від імені яких нібито діють представники «УПЦ КП» і «УАПЦ», не відображає позиції мільйонів віруючих, яких представляє Українська православна церква - найбільше релігійне об'єднання в Україні", - підсумували в УПЦ МП.

У той самий час в УПЦ КП позитивно розцінили комюніке Константинопольського патріархату.

"З огляду на те, що зазвичай Константинопольський синод узагалі обмежується тільки інформуванням про свої засідання без вказівки подробиць, наведене вище комюніке самим фактом своєї публікації є вагомим позитивним сигналом про суттєві зрушення і готовність Вселенського патріархату довести розпочату справу до логічного позитивного завершення", – вважають в УПЦ КП.

Там наводять кілька свідчень того, що Константинополь має намір надати церковну автокефалію Україні.

"1. Зазначене повідомлення свідчить, що всі звернення - церковні (від українських архієреїв) і світські (від Президента, яке підтримав Парламент) - були офіційно прийняті до розгляду, що є формальним початком процедури проголошення Томосу.

2. Оскільки раніше було повідомлено, що до Вселенського патріарха звернулися архієреї УПЦ Київського патріархату і УАПЦ у повному складі, важливо зазначити, що саме суб'єкти звернення іменуються «церковною... владою, що представляє мільйони українських православних християн». Цим повністю спростовується твердження представників Московського патріархату, що виключно вони представляють Українське Православ'я. Зазначеним повідомленням Синоду підтверджується, що мільйони православних християн України представляють ієрархи, які просять Вселенського патріарха видати Томос про автокефалію.

3. Вищевказаним також спростовується твердження, що тільки МП в Україні може звертатися стосовно питання автокефалії - як бачимо, Синод прийняв до розгляду звернення від УПЦ КП і УАПЦ, а також від Президента і Парламенту, тоді як Церква МПВУ такого звернення не надсилала.

4. Синод ще раз підтвердив, що виключно Константинопольський патріархат є Церквою-Матір'ю для України, і Церква як така, а також Патріархат, який має особливий обов'язок всеправославного піклування про порядок і єдність, він приймає до розгляду зазначені прохання про автокефалію. Таким чином відкидається твердження Московського патріархату про те, що «українське церковне питання» є його «внутрішнім питанням» і не стосується компетенції Вселенського патріарха.

5. Синод показав, що буде інформувати інші помісні церкви і координувати з ними свої зусилля - що відповідає підкресленому вище обов'язку дбати про всеправославну єдність. Однак це аж ніяк не означає, що Вселенський патріарх зобов'язується вирішувати це питання виключно «на основі консенсусу», тобто тільки за згодою РПЦ, яка такої згоди, очевидно, не дасть.

Підтвердженням того, що саме так у Константинопольському патріархаті розглядають «інформування та координацію», є проведення Всеправославного собору на Криті, незважаючи на заперечення РПЦ і ще трьох церков.

6. Очевидно, що РПЦ буде вкрай жорстко реагувати на кроки Константинопольського патріархату стосовно автокефалії Церкви в Україні, тому Вселенський патріарх повинен об'єктивно інформувати інші церкви про стан справ і разом з ними протидіяти антиканонічним крокам з Москви.

7. Важливо також відзначити те, про що не сказано в повідомленні: ніяк окремо не згадано РПЦ чи її представників в Україні, а також не згадано про «розкол» чи «поділ» - що означає зміщення акцентів у позиції Фанара від констатації негативних аспектів української проблематики, як це було раніше, до висвітлення позитивних тенденцій, якими є церковні та світські звернення щодо автокефалії", - йдеться в коментарі УПЦ КП.

Нагадаємо, 17 квітня Президент Петро Порошенко оголосив лідерам парламентських фракцій про намір звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня депутати Верховної Ради проголосували за відповідну постанову.

Минулого року Порошенко говорив, що князь Володимир Великий прийняв християнську віру від Константинопольської церкви. Тому саме від неї Україна очікує визнання автокефалії для помісної церкви.

Чергове засідання Синоду Константинопольського патріархату очікується наприкінці травня цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram