ГоловнаСуспільствоЖиття

УПЦ МП назвала прохання Порошенка про автокефалію "перевищенням влади" і "втручанням у церковні справи"

"Церква не уповноважила на це ні Президента, ні депутатів Верховної Ради".

УПЦ МП назвала прохання Порошенка про автокефалію "перевищенням влади" і "втручанням у церковні справи"
Фото: president.gov.ua

УПЦ МП вважає, що Президент і Верховна Рада не мала підстав звертатися до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію православній церкві в Україні.

Про це йдеться в заяві відділу зовнішніх церковних зв'язків Української Православної Церкви (Московського патріархату).

"Українська Православна Церква, яка має канонічну єдність із Вселенським Православ'ям, не зверталася до Патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію Православній Церкві в Україні і не уповноважувала на це ні Президента, ні депутатів Верховної Ради України. У зв'язку з цим згадані ініціативи є перевищенням влади, а також втручанням у церковні справи", - йдеться в заяві.

В УПЦ МП зазначили, що церква, згідно зі статтею 35 Конституції України, відділена від держави, а тому питання церковного життя вирішує самостійно.

"Питання надання церковної автокефалії належить до компетенції канонічного права, а не до компетенції державних законів. Автокефалія надається Церкві, а не державі, а тому ініціювати прохання про цей статус має Церква, а не держава", - наголошують в заяві.

У Московському патріархаті бачать у прагненні добитися автокефалії православної церкви в Україні питання "не лише релігії, але й геополітики".

"Переконані, що сфера релігійного життя не повинна ставати предметом політичних маніпуляцій. Не варто змішувати церковні та політичні, а тим паче геополітичні питання", - вважають в УПЦ МП.

Як стверджують автори заяви, Московський патріархат завжди виступав за відновлення церковної єдності.

"Однак запропонований і озвучений владою спосіб досягнення єдності не відповідає канонічному праву церкви і суперечить законодавству України. Адже влада просить надати Томос про автокефалію єдиній церковній структурі, якої ще не існує. Саме тому вважаємо, що варто спочатку подолати розкол, відновити церковну єдність, і тільки після того порушувати питання про зміну канонічного статусу єдиної православної церкви в Україні", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 17 квітня Президент Петро Порошенко оголосив лідерам парламентських фракцій про намір звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням проголосити автономію Української помісної автокефальної церкви.

19 квітня депутати Верховної Ради проголосували за відповідну постанову.

Минулого року Порошенко говорив, що князь Володимир Великий прийняв християнську віру від Константинопольської церкви, і тому саме від неї Україна чекає на визнання автокефалії для помісної церкви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram